Je eigen webshop beginnen – stappenplan en tips

Je eigen webshop beginnen – stappenplan en tips


Je eigen webshop beginnen is niet alleen een leuke bezigheid, het kan je bovendien een mooi inkomen opleveren als je het goed aanpakt. Daarom in dit artikels een stappenplan en tips hoe je met je webshop kan starten.

Waarom een webshop beginnen?

Er zijn heel wat voordelen aan het beginnen met een webshop. Zo kan je zelf kiezen wat je wilt gaan verkopen en kan je dus met een thema bezig zijn wat je interesseert. Je kan zelf kiezen hoe je het voor je ziet; wil je het beginnen als een hobby, wil je lekker je inkomen verdienen van huis uit, of zie je het allemaal nog een stuk groter met personeel en een magazijn?

Als je momenteel nog buitenshuis werkt, dan kan het starten met een webshop voor jou een weg zijn om thuis te kunnen werken zodat je meer met je kinderen bezig kan zijn.

Een webshop kan ook een mooie uitbreiding zijn van een fysieke winkel. Op deze manier kan je meer mensen bereiken en ben je bovendien 24/7 open.

Mensen kochten al online, maar sinds corona is dat alleen nog meer geworden. Het gedoe met maatregelen is soms iets wat mensen weerhoud om naar een fysieke winkel te gaan. Daarom zoeken ze hun weg steeds vaker online.

Webshop beginnen – stappenplan

Wil je aan de slag met een eigen webshop, dan moet je over enkele zaken nadenken voordat je aan de slag gaat. Zo kan je goede keuzes maken die ook bij jou passen. Laten we hier alle stappen eens bekijken waar je aan moet denken.

Waarin een webshop beginnen? (ideeën)

Heel belangrijk natuur is een goed idee hebben waarin je een webshop kan beginnen. Misschien maak je eigen sierraden, kunstwerken,… dan is het voor jou vast meteen duidelijk waarin je gaat starten. 

Is dat niet het geval, dan kan je producten gaan inkopen. Hierbij kan je gaan nadenken welke problemen je zelf ervaart en wilt oplossen, waar je eigen interesses liggen, wat je leuk vindt om mee bezig te zijn. Het is namelijk bij de promotie van je webshop een goed idee om artikels te schrijven die relevant zijn om zo je producten te gaan promoten. Dus als je dat zelf gaat doen, dan is het wel handig als je ook effectief interesse hebt in hetgeen je verkoopt.

Hou er bij de ideeën waarin je een webshop zou willen beginnen ook rekening mee dat sommige zaken minder evident zijn. Dat wil niet zeggen dat je dan meteen moet besluiten dat niet te doen, maar je kan je er best wel op voorhand bewust van zijn.

Zo heb je met kleding, schoenen,… verschillende maten en kleuren. Als je deze maten en kleuren allemaal gaat inkopen, dan kan het zijn dat in een bepaalde maat of kleur heel veel interesse is en in een andere praktisch geen. Zo kan het dus zijn dat je met een bepaalde maat blijft zitten.

Bij de verkoop van voeding of andere producten met een houdbaarheidsdatum dien je er mee rekening te houden dat alles verkocht is voor de einddatum. Zelf heb ik een tijdje een webshop gehad en dan stond er regelmatig vervallen spullen uit de webshop op het menu 😉

Kies je voor producten die op kunnen geraken, dan kunnen dezelfde klanten steeds bij je terug komen. Een voorbeeld hiervan is voeding (maar dan zit je wel met houdbaarheid) en verzorgingsproducten.

Ideeën voor je webshop

 • Zelfgemaakte sierraden
 • Eigen kunst
 • Eigen kledinglijn
 • Duurzame producten
 • Voeding (best zo specifiek mogelijk)
 • Verzorgingsproducten
 • Trending producten (dit is wel tijdelijk)
 • Speelgoed
 • Slimme producten
 • Klusmateriaal
 • Eigen online cursussen
 • Zelftests

Kijk bij de keuze van de producten waarin je een webshop gaat beginnen ook naar welke problemen je kan oplossen. Als jij een goede oplossing hebt voor een probleem dat heel wat mensen ervaren, dan is dat ideaal.

Download het gratis ebook Een webwinkel beginnen: wat ga je verkopen?

Via welk platform verkopen?

Als je een webshop gaat beginnen kan je ervoor kiezen om je producten via een marktplaats (zoals bol.com en Amazon) te verkopen of dat je een eigen webshop bouwt of laat bouwen.

Beide hebben hun voor- en nadelen. Zo kan je als je via bol.com verkoopt gebruik maken van de bekendheid van bol.com en kunnen jouw producten uitgelicht worden bij soortgelijke producten. Ook heb je geen opstartkost nodig voor het bouwen van een webshop. Het nadeel is dan weer dat je bol een percentage vraagt bij elke verkoop en dat je er niet zo je eigen branding aan mee kan geven.

Bij het bouwen van een eigen webshop, kan je je eigen look & feel eraan meegeven. Verder kan je ook je eigen funnel bouwen. Zo kan je mensen inspireren met artikels of een gratis ebook zodat ze vervolgens kunnen over gaan tot de aanschaf. De klanten zijn ook je eigen klanten waardoor je ze nadien een kortingsbon kan sturen, ze op de hoogte brengen van een actie, nieuwe producten,…

Je kan ook beide combineren; dus je eigen webshop beginnen en daarnaast de producten ook via een marktplaats verkopen.

Bekijk zeker ook eens de mini-cursus Hoe start ik een webshop? Daarin leer je meer over welke software te kiezen, de regels, het vinden van een groothandel en het in de markt zetten van je webshop.

Opslag producten

Nog een vraag die je jezelf moet stellen is waar je de producten gaat opslaan. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Zo kan je de als je via een marktplaats bestelt de producten in het magazijn van die shop opslaan (bijv. bol/Amazon).

Je kan er ook voor kiezen om de producten bij je thuis op te slaan. Heb je niet zo’n grote voorraad of ga je kleine producten verkopen, dan is dat goed te doen. Dat kan in een kamer in de woning zijn of in een apart bijgebouw zoals een garage die je kan afsluiten.

Groei je na een tijdje groter, dan kan je zelf een magazijn gaan huren of je kan de opslag van producten ook uitbesteden aan een fulfillment center. De producten staan daar niet alleen opgeslagen, ze zorgen er ook voor dat deze bij de klant geraakt. 

Nog een andere manier is dat je geen producten inkoopt. Je koopt het product pas in als de klant een bestelling heeft geplaatst. Je kan er dan voor zorgen dat de leverancier het product rechtstreeks naar de klant stuurt. Dit heet dropshipping. Het voordeel is dat je geen geen stock hoeft in te kopen, het nadeel dat is dat je marge kleiner is.

Leveranciers vinden

Maak je zelf je producten (bijv. juwelen of een online cursus), dan hoef je niet op zoek naar een leverancier. In alle andere gevallen moet je dus op zoek naar een plek waar jij de spullen kan inkopen. 

Deze zoektocht kan op Google starten door eens te zoeken naar “product leverancier”, “product groothandel” of “product dropshippiing” (als je voor dropshipping gekozen hebt). Verder kan je ook eens bij mensen uit je netwerk rondvragen of zij een leverancier weten, of via Facebook-groepen die op ondernemers, webshopeigenaars gericht zijn.

Vergelijk zeker enkele leveranciers met elkaar. Wat is je marge, wanneer leveren ze, hoe vaak leveren ze, hoe verloopt de communicatie,…

Verzendingen

Er zijn verschillende manieren om de verzending te doen. Heb je gekozen om via een marktplaats te werken dan kan je de pakketten laten versturen via de logistiek van bol.com of Amazon.

Ga je zelf de pakjes inpakken en verzenden dan kan je firma’s als PostNL, DPD, DHL,… met elkaar vergelijken. Wat is de kostprijs, komen ze de pakketten ophalen of moet jij ze brengen, wat is de levertijd, hebben ze een groene manier van verzenden?,…

Je kan ook werken met een dienst als Myparcel. Dan krijgt je een login en kan via het platform van Myparcel etiketten afprinten voor op je pakketten. Je pakket wordt dan ook via PostNL geleverd, maar zij kunnen je vaak een voordeliger tarief bieden dan als je rechtstreeks een pakket via PostNL zou versturen.

Webshop bouwen

Nu je weet welke producten je gaat verkopen, hoe je deze gaat stockeren en verzenden, kan je aan de slag met het bouwen van je webshop.

Je kan ervoor kiezen om een webshop te laten bouwen of het zelf te doen. Wil je goedkoop starten dan is dat laatste ideaal. Bouw een WordPress-website met de plugin Woocommerce voor het webshop gedeelte. Dit is gratis. Je kan ook starten met Shopify waarbij je een maandelijks bedrag betaalt voor het gebruik van de shop. Andere opties zijn Lightspeed, CCV Shop, Jouwweb.

Verkoop je maar 1 (of enkele) producten, dan is een webshop een beetje overkill. Je kan dan ook gaan voor losse salespage, met daarachter een betaalsysteem zoals Plug&Pay.  

Webshop promoten

Is je webshop klaar voor het grote publiek, dan zal je merken dat er (helaas) niet meteen duizende mensen staan te wachten om je webshop te bezoeken. Je zal deze dus goed moeten gaan promoten.

Dat kan op verschillende manieren. Je kan deze allemaal gaan combineren, maar het best is om met één manier te starten en daar volledig voor te gaan om vervolgens extra promotiekanalen toe te voegen.

Enkele voorbeelden voor de promotie van je webshop:

 • SEO (blogberichten schrijven)
 • Google ads
 • Facebook/Instagram advertenties
 • Youtube advertenties
 • Je eigen social media kanalen (Facebook, Instagram, Tiktok,…)
 • Mond-aan-mond reclame
 • Banner aan je huis
 • Marktjes doen zodat mensen je webshop leren kennen
 • Werken met affiliates
 • Werken met influencers

Wat ik een goed boek vind over online marketing is De online marketing tornado. Je gaat er zeker heel wat inspiratie uit halen, ondanks dat het niet specifiek voor webshops is.

Herhaalaankopen stimuleren

Het is makkelijker iets aan een bestaande klant te verkopen dan om een nieuwe klant te krijgen. Zorg er daarom voor dat je klant tevreden is, dat het verkoopproces en de communicatie goed verlopen. Je kan ook een cadeautje meesturen met het pakket of een kortingscode voor een volgende aankoop. Je kan de klant na een paar dagen contacteren wat ze van het product vonden. Ook door het regelmatig info, tips, inspiratie te mailen zorg je ervoor dat je klant jou niet vergeet.

FAQ webshop beginnen

Kan ik een webshop beginnen zonder geld?

Je kan een webshop binnen zonder geld als je de producten niet op voorhand inkoopt (zoals bij dropshipping) en je de webshop zelf bouwt (Woocommerce) of verkoopt via een marktplaats. Verder is dit mogelijk als je enkel digitale producten (ebooks, cursus, stappenplan) verkoopt.
In de andere gevallen zal je wel een startbudget nodig hebben.

Kan ik een webshop beginnen zonder voorraad?

Je kan een webshop beginnen zonder voorraad. Je kan kiezen om helemaal geen voorraad te hebben. Zo koop je een product pas in als het verkocht is (dropshipping) of je kan er voor kiezen om wel met een voorraad te werken, maar deze niet zelf te stockeren. De stockage kan je dan doen via een fulfillment center.

Cursussen / opleiding als je start met een webshop

Wil je stap voor stap goed geholpen worden met het beginnen van je webshop, dan kan je daarvoor een opleiding of cursus volgen. Zo maak je niet de fouten die vele andere wel maken en kan je je webshop sneller tot een succes krijgen.

Er zijn cursussen en gratis ebooks speciaal voor als je een eigen webshop wilt bouwen, als je dropshipping wilt doen, maar ook als je liever via een marktplaats wilt verkopen.

Eigen webshop

Dropshipping

Marktplaats

Gelieve in te loggen om een ​​reactie te plaatsen.