LMS: Learning management systems

Op deze pagina krijg je eerst een overzicht van de meest gebruikte LMS systemen voor online ondernemers. Ideaal om je cursus mee online te zetten. Daarna gaan we nog wat dieper in op wat LMS is, welke voor- en nadelen het heeft en welke functies e-learning software zoal kan bevatten

E-learning software platformen (Nederlands)

Huddle software lms

Huddle


14 dagen gratis proberen


Review Huddle

Skillba lms cursus software

Skillba


Maak gratis account aan


Review Skillba

Maatos LMS cursus software

Maatos


30 dagen gratis proberen


Review Maatos

E-learning software platformen

learnworlds-review-lms

Learnworlds


30 dagen gratis proberen


Review Learnworlds

Podia LMS

Podia


14 dagen gratis proberen


Review Podia

Thinkific logo

Thinkific


Maak een gratis account


Review Thinkific

teachable-review-lms-logo

Teachable


14 dagen gratis proberen


Review Teachable

LMS voor WordPress

Heel wat LMS systemen zijn verkrijgbaar als een SaaS-oplossing. Heb jij liever wat meer controle erover dan kan je ook kijken om een LMS toe te voegen aan je WordPress website.

Learndash lms voor wordpress

Learndash


Website Learnworlds


Review Learndash

Wat is LMS? (betekenis)

LMS is de afkorting van Learning Management System. Het is een software waarmee online cursussen, opleidingen en trainingen aangeboden kunnen worden. Er zit een beheersysteem in van gebruikers zodat e-learning toegankelijk is.

LMS systemen worden op scholen en grote bedrijven gebruikt, maar ook door ondernemers die hun kennis willen overbrengen door middel van een online cursus.

In het LMS kan de docent alle lessen toevoegen, dat kan tekst of video zijn. Daarnaast kan deze ook de voorgang van de studenten volgen en eventueel testen laten afleggen.

Sommige LMS systemen hebben ook een forum of community waar de deelnemers of cursisten met elkaar en met de docenten contact kunnen hebben.

Geschiedenis van LMS systemen

LMS systemen bestaan al meer dan twintig jaar. Toch waren ze nog niet zo bekend totdat de covid pandemie e-learning als basismethode om te leren noodzakelijk maakte. 

Zowel scholen die fysiek les gaven, als ondernemers die workshops en trainingen organiseerden hadden de mogelijkheid niet meer om dit te doen. Vele gingen dus op zoek naar andere manieren en kwamen zo uit bij online leren. Eén van de dingen die je dan nodig hebt is een geschikt LMS.

Functies van LMS

Een LMS kan heel wat functies nodig hebben. Kijk dus zeker eerst wat jij nodig hebt zodat je een geschikt systeem kan gebruiken.

Gebruikers beheren

Het systeem beheert niet alleen cursussen maar ook alle gebruikers. Zo is het duidelijk wie de administrator is van het systeem, wie lesgevers of makers van cursussen zijn en wie studenten of deelnemers zijn van de verschillende cursussen.

Met een LMS heb je ook de mogelijkheid om verschillende niveaus of rollen aan te maken. Hierdoor weet het LMS dat een bepaalde cursus wel voor persoon A toegankelijk is maar niet voor persoon B. 

Wordt er ook een lidmaatschap aangeboden, dan kan het systeem weten dat de leden toegang krijgen tot alle cursussen maar iemand die slechts één enkele cursus heeft gekocht enkel toegang krijgt tot die bepaalde cursus.

Cursussen beheren

Een LMS is ideaal om een online cursus, workshop, training of opleiding aan te bieden. Deze kan duidelijk onderverdeeld worden in verschillende modules en lessen. Door deze goede structuur is het voor een deelnemer makkelijk om de cursus te doorlopen. Deze zal ook zijn of haar voortgang kunnen zien en zo goed weten welke lessen al afgerond zijn en welke nog niet.

De docent kan behalve tekstlessen ook video en/of audio voorzien. Daarnaast kunnen er downloads aan toegevoegd worden zoals pdf’s .

Quizes of testen afleggen

De meeste LMS systemen hebben de mogelijkheid om een quiz toe te voegen. Hierdoor kan je op een geautomatiseerde manier er achter komen of de cursist het lesmateriaal goed begrepen heeft. 

Afhankelijk welk systeem je gebruikt zijn er meer of minder soorten vragen die gesteld kunnen worden. Bij sommige systemen kan je enkel meerkeuzevragen aanbieden terwijl andere ook de mogelijkheid geven om open vragen te stellen die de docent dan achteraf zelf kan beoordelen.

Soorten vragen:

  • Ja/nee
  • Meerkeuzevragen met één juist antwoord
  • Meerkeuzevragen met meerdere juiste antwoorden
  • Open vragen
  • Essay
  • Vul in
  • Antwoorden in de juiste volgorde plaatsen

Gamification

Vaak zit er in een leeromgeving ook een element van gamificatie zoals het verkrijgen van een badge of puntentelling. Dit zorgt ervoor dat de deelnemers actiever zullen zijn en meer gemotiveerd worden om de cursus af te ronden of om een bijdrage in de community te doen.

Rapportage

Met een LMS heb je de mogelijkheid om rapportages op te vragen. Bij sommige systemen zijn deze beperkt, terwijl je bij andere heel erg de diepte in kan duiken. Hoeveel deelnemers hebben de cursussen gevolgd, hoeveel percent hebben ze al afgelegd, welke video’s worden het meest bekeken,…

Community of forum

Sommige LMS systemen hebben een geïntegreerde forum of community mogelijkheid. Dit zorgt voor extra interactie tussen de deelnemers onderling en de docent met de leerlingen.

Zo kan het forum onderverdeelt zijn in meerdere virtuele plaatsen zodat elke cursus of opleiding zijn eigen plekje krijgt. Deelnemers van een bepaalde cursus kunnen daar hun voorgang met elkaar delen en vragen stellen aan elkaar en de lesgever of maker van de cursus.

In sommige gevallen wordt het een hechte community waarbij de verschillende leden ook met elkaar in de fysieke wereld afspreken.

LMS systemen

Het onderwijs gebruikt een heel ander soort LMS systeem dan ondernemers die hun cursus online willen zetten. Beide hebben ook andere noden waardoor de systemen op ieders behoefte is afgestemd

LMS voor online ondernemers

Een ondernemer die een online cursus wilt aanbieden zal een heel ander soort LMS nodig hebben dan een groot bedrijf of het onderwijs. De software die we bovenaan deze pagina bespreken is vooral voor de online ondernemer heel geschikt.

Het is als online ondernemer heel prettig om je kennis over te dragen en doorvoor een cursus te maken. Om deze cursus aan te bieden kan een goed LMS heel nuttig zijn. Het neemt je heel wat zorgen uit handen aangezien je vaak gewoon enkele stappen moet doorlopen en je je cursus kan aanbieden.

Huddle is zo’n systeem dat specifiek voor online ondernemers gebouwd is. Je kan al goedkoop instappen en uitbreiden als je meer functies nodig hebt. Het is ook van Nederlandse bodem waardoor het heel toegankelijk is en je er snel met je vragen terecht bij kan.

LMS voor medewerkers

Ook grote bedrijven maken vaak gebruik van een LMS en dan voornamelijk om de interne medewerkers te trainen. Het is een makkelijke manier om alle medewerkers meteen toegang te geven tot nieuwe informatie. Zo zullen medewerkers steeds up-to-date blijven in hun vak en de organisatie.

Komen er nieuwe medewerkers dan kunnen zij op een snelle manier ingewerkt worden door met de interne trainingen aan de slag te gaan.

LMS voor het onderwijs

In het onderwijs zijn de meest gebruikte systemen Moodle, Canvas en Blackboard. Zeker Moodle is een veelgebruikt systeem binnen Europa.

Ook opleidingscentra voor thuisonderwijs zoals LOI en Laudius maken gebruik van een LMS.

Wat kost een LMS systeem?

De meeste LMS wordt aangeboden als een SaaS-oplossing. SaaS staat voor Software as a Service en wordt meestal per maand betaald. Voor LMS binnen organisaties geldt meestal een bedrag per medewerker.

Hoeveel een LMS kost is afhankelijk van meerdere factoren. Zo zijn er andere prijzen voor de LMS die voornamelijk in scholen gebruikt worden, als voor de LMS die in grote bedrijven gebruikt wordt door de medewerkers, als voor LMS die voornamelijk door ondernemers worden gebruikt om hun klanten van kennis te voorzien.

Aangezien wij op deze website ons voornamelijk richten op het aanbieden van online cursussen even een indicatie voor LMS voor online ondernemers.

Sommige van de systemen kan je volledig gratis gebruiken. Uiteraard zijn de functies dan beperkt en kan je later upgraden naar een betaald pakket met meerdere mogelijkheden. Een voorbeeld is Thinkific. De meeste e-learningsystemen kan je sowieso gedurende 14 of 30 dagen gratis uittesten.

Er zijn bij LMS systemen ook meerdere pakketten verkrijgbaar zodat je met een goedkoop pakket kan starten en zodra je meer mogelijkheden nodig hebt, dat je dan de upgrade kan doen.

Prijzen starten vanaf €19 (bijv. Huddle Lite) tot zo’n €500 per maand. Bestel je ineens voor een heel jaar dan krijg je bij al deze software een korting.

De gemiddelde prijs die je kan tellen is zo’n €100 per maand. Daarmee heb je heel wat mogelijkheden, zonder een overkill te doen die eerder voor grote organisaties geschikt is.

Probeer Huddle 14 dagen gratis >>

Een LMS voor WordPress heb je vanaf zo’n €150 per jaar. Dit is een pak goedkoper dan kant-en-klare systemen, maar dan moet je de website wel nog zelf opzetten en onderhouden.

Voordelen van een LMS

Een LMS maakt het volgen van een cursus of opleiding heel toegankelijk. Je moet namelijk niet naar een fysieke plek op een vast tijdstip. 

Ook voor wie zich sociaal niet zo comfortabel voelt kan een LMS een uitkomst bieden. Doordat je minder zichtbaar bent kan het voor sommigen makkelijker zijn om vragen te stellen over de leerstof. Er zitten namelijk geen twintig ogen op je te staren als je iets vraagt.

Een groot voordeel van een LMS is dat de leerstof makkelijk aan te passen is waardoor deze veel beter up-to-date kan blijven dan een cursus in een gedrukt boek. Nieuwe inzichten, extra voorbeelden of oefeningen kunnen meteen worden toegevoegd.

Nadelen van een LMS

Uiteraard zijn er ook nadelen aan een LMS. Het is minder persoonlijk dan face to face contact. In een klaslokaal of workshopruimte kan de leraar veel sneller zien als iemand van de groep het niet zo goed begrijpt of niet goed mee is.

Weet je niet welk LMS het meest voor jou geschikt is? Neem dan even contact met ons op en wij kijken even mee naar wat jij nodig hebt. Mail ons hier.