Wil je met Learndash aan de slag dan wil je weten of dit de meest geschikte software is om je cursus mee online te zetten. In deze review bekijken we de mogelijkheden van Learndash wat de voor- en nadelen zijn zodat je een goede keuze kan maken.
Wat is Learndash?
Learndash is een LMS plugin voor WordPress waarmee je cursussen online kan zetten. Dit is geen elearning platform zoals je bij de meeste cursussoftware ziet. Andere software is meestal beschikbaar in de cloud, je huurt dan het gebruik per maand en maakt gebruik van de functionaliteiten van die software. Met Learndash kan je zelf je cursusomgeving in WordPress bouwen waardoor je minder afhankelijk bent en er eventueel zelf meer aan kan veranderen.
De cursussen die je in Learndash plaatst kan je gratis aanbieden as optin of je kan er ook betalende cursussen mee maken. Op deze manier kan je aan je kennis een verdienmodel koppelen.
Functionaliteiten Learndash
Met Learndash kan je een onbeperkt aantal cursussen online zetten. Zo ben je niet alleen voor de korte maar ook voor de lange termijn gesteld. Learndash heeft heel wat mogelijkheden en de plugin krijgt ook regelmatig een update met ook nieuwe functionaliteiten.
Wat kan je zoal in Learndash?
Cursussen maken
Een cursus kan je opbouwen in modules (rubrieken) en per module meerdere lessen. Op die manier krijgt een deelnemer een duidelijke structuur om te volgen. Je kan ook een toets (quiz) toevoegen zodat deelnemers en jij kunnen zien of ze de lesinhoud begrepen hebben.
De cursus kan je aanmaken via de cursus bouwer (course builder).
Heb je een beginners en een gevorderde cursus, dan kan je voor de gevorderde cursus ook instellen dat men eerst de beginnerscursus gevolgd moet hebben.
Voor de toegang kan je nog meer instellen zoals of de cursus onbeperkt toegankelijk is of enkel gedurende een bepaalde tijd. Maakt de volgorde waarin de lessen bekeken worden niet echt uit dan kan je de deelnemers vrij laten rondklikken. Is de volgorde belangrijk om de leerstof goed door te kunnen nemen, dan kan je ook instellen dat les 2 pas gevolgd kan worden nadat les 1 doornomen is.
Behalve lessen verplicht in volgorde te laten volgen kan je ook instellen dat een bepaalde les pas op een later moment toegankelijk mag zijn. Dat kan vanaf een bepaalde datum zijn of x aantal dagen na aanschaf van de cursus. Dit heet content dripping wat ervoor kan zorgen dat deelnemers echt de tijd nemen om alles te doorlopen en niet vlug vlug alles afhaspelen.
Als je met een groep op dezelfde moment start dan kan het instellen van wekelijkse datums bij de lessen ook handig zijn zodat iedereen gelijkmatig leert. Als ze op hetzelfde moment met dezelfde leerstof bezig zijn kunnen ze elkaar daarmee ook verder helpen.
Om je cursussen mooi overzichtelijk weer te geven kan je course grid activeren.
Gebruik je Elementor dan kan je de integratie met Learndash activeren. Je zal nu Learndash widgets zien verschijnen in Elementor.
Quizzes
Met een quiz kan je testen of een deelnemer de lesstof goed begrepen heeft. Je kan deze makkelijk aanmaken via de quiz builder. Bij de quizzes van Learndash heb je meer mogelijkheden dan bij de meeste elearning platforms. Meestal kan je wel een meerkeuze of open vraag toevoegen, maar bij Learndash heb je ook de volgende mogelijkheden: een sorteer antwoord, een matrix sorteer antwoord, mogelijkheid om lege velden in te vullen, assessment, verslag.
Om geslaagd te zijn voor de quiz (examen, test), moet men een bepaald percentage halen wat je zelf kan instellen. Dient de quiz als een soort examen dan kan je er ook een tijdslimiet aan meegeven. Zodra men geslaagd is, kan men ook een certificaat ontvangen.
Certificaten
Je kan dus een certificaat meegeven aan de deelnemer van de cursus. Dat is voor deze persoon een mooi aandenken en bevestiging.
Nieuw sinds dit jaar is ook de certificate builder waardoor je makkelijker het certificaat kan aanmaken. Dit is er gekomen op vraag van gebruikers van Learndash, dus leuk om te zien dat ze ook rekening houden met de feedback.
Je vertrekt nog steeds van het opladen van een afbeelding voor het certificaat maar het plaatsen van de velden voor de naam, datum en cursus is veel eenvoudiger geworden. Via Gutenberg blocks kan je deze nu op de juiste plaats zetten. Je krijgt nu ook een live preview te zien dus het is niet meer gokken en aanpassen tot alles juist staat.
Cursus verkopen
Zoals ik al vermelde heb je de mogelijkheid om je cursus gratis of betalend aan te bieden.
Bij een gratis cursus kan je ervoor kiezen dat men zich eerst moet registreren. Het is een manier om opt-ins te verzamelen waar je achteraf naartoe kan mailen. Zij kunnen als basis de gratis cursus volgen en als upsell de uitgebreide cursus kopen.
Handig is dat betalingen ontvangen standaard in Learndash zit ingebouwd. Je kan hiervoor je Paypal account opgeven. Wil je met Stripe werken, dan kan je de Learndash Stripe plugin opladen en activeren. Daarna kan je bij de Instellingen Stripe koppelen door de keys die je in je stripe account krijgt in Learndash in te vullen. Dit is allemaal een beetje technischer, maar je kan op deze manier creditcard en iDeal betalingen ontvangen.
Twee andere manieren om betalingen te ontvangen zijn via Woocommerce of Plug&Pay.
Woocommerce
Gebruik je Woocommerce als webshop dan kan je dat ook gebruiken om je online cursus mee te verkopen. Hiervoor installeer je de plugin Learndash LMS – Woocommerce integration. Op deze manier kan je iemand die via Woocommerce je cursus bestelt heeft ook automatisch toegang geven.
Had je de Woocommerce shop dan zal je enkel de cursussen als nieuwe producten moeten toevoegen. Maar moet je Woocommerce nog installeren, dan moet je ook de plugin Mollie-betalingen voor Woocommerce activeren. Via Mollie kan je dan instellen welke betaalmogelijkheden jij zoal wilt aanbieden: iDeal (voor Nederland) en Bancontact (voor België) zijn zeker al aan te raden en makkelijk te activeren.
Door het activeren van Learndash LMS – Woocommerce integration krijg je een extra mogelijkheid als je een product in Woocommerce aanmaakt. Bij Productgegevens kan je dan voor “Cursus” kiezen waarna je de cursus die moet vrijkomen na aankoop kan toevoegen.
Bij de cursus zelf in Learndash kan je kiezen voor “koop nu” als je met Paypal of Stripe werkt. Gebruik je echter Woocommerce dan kies je voor “Gesloten”. Hier kan je dan de url plaatsen om het product aan het winkelwagentje toe te voegen.
Het opzetten van Woocommerce om je Learndash online cursus mee te verkopen is heel eenvoudig. Deze manier is ook ideaal als je heel veel cursussen hebt en waarbij personen meerdere cursussen in één keer kunnen bestellen.
Betaalpagina
Wat qua conversie altijd nog beter werkt dan een webshop is met losse betaalpagina’s werken. Betaalpagina’s die echt gericht op conversie gebouwd zijn. Twee voorbeelden zijn Plug&Pay en Peggy Pay. Zelf hebben we het meeste ervaring met Plug& Pay. Door toevoeging van een kassakoopje of upsell kan je dan nog meer uit je bestelling halen. Het is een makkelijke manier om de orderwaarde te verhogen.
Zodra iemand je cursus via de betaalpagina heeft aangeschaft, moeten deze klanten automatisch toegang tot Learndash krijgen. Hiervoor kan je gebruik maken van Zapier. Zapier is een tool om verschillende software met elkaar te laten praten. Plug&Pay stuurt de klantgegevens naar Zapier en Zapier stuurt die door naar Learndash.
Learndash integraties
Het kan altijd handig zijn om software met andere software te integreren zodat je er meer uit kan halen. Ook met Learndash heb je die mogelijkheid. Over Woocommerce, Stripe en Zapier hadden we het al, maar er is nog veel meer mogelijk.
Zo heeft Learndash standaard geen forum of community mogelijkheid, maar door de bbPress integratie kan je dit wel opzetten. Wie de cursu aanschaft kan je automatisch toegang geven tot tot het forum.
- 2Checkout
- AM360 (premium)
- Badge OS
- bbPress
- Buddypress
- Content cloner
- Convertkit (premium)
- Coursegrid
- Easydigitaldownloads
- Elementor
- EventEspresso
- Front-end course creation (premium)
- Gamipress
- GrassBlade Pro (premium)
- GrassBlade LRS (premium)
- GravityForms
- Group registration (premium)
- Learndash gradebook (premium)
- Learndash notes (premium)
- Learndash notifications
- Learndash toolkit
- Mailchimp (premium)
- Memberium (premium)
- Memberpress
- Multiple instructors (premium)
- Paidmemberships pro
- Restrict content pro
- Samcart
- Slack (premium)
- Stripe
- Thrivecart
- Visual Customizer (premium)
- Woocommerce
- Zapier
Activiteiten volgen met ProPanel
ProPanel is een plugin die je niet bij de basisversie krijgt maar wel bij het ietsje duurdere pakket. Met deze plugin kan je de activiteiten van je deelnemers volgen op het WordPress Dashboard.
Je krijgt een overzicht van het aantal studenten en cursussen. Verder kan je filteren op de cursussen, deelnemers, status (niet gestart, in progress, klaar). Je kan ook zien wie hoeveel van de cursus voltooid heeft en welke persoon met welke les bezig is.
Ervaringen met Learndash
Zodra je LearnDash LMS hebt geïnstalleerd vul je de licentiecode in om er gebruik van te kunnen maken. Learndash zal in het Nederlands staan als je WordPress ook in het Nederlands is ingesteld. Verwacht je wel aan iemand die Nederlands niet als moedertaal heeft, want de vertalingen zijn niet altijd geweldig.
Voordat je gaat beginnen met alles installeren kan je de stapjes die Learndash klaar heeft staan volgen. Bij elke stap staat ook een video met uitleg zodat je meteen ziet wat je moet doen. Dat maakte het heel handig om alles goed in te stellen.
Installeer je Astra theme en de plug Starter templates dan kan je de Learndash template kiezen. Wij hebben ook Woocommerce geïnstalleerd en de koppeling zodat betalingen makkelijk kunnen gebeuren met iDeal of Bancontact en dat een klant meteen toegang tot de cursus ontvangt.
Learndash kosten
Je kan kiezen tussen 3 pakketten. Bij alle pakketten kan je ongelimiteerd cursussen aanmaken of gebruikers toelaten. Quizzes, certificaten, content dripping, afschermen van de cursus ,de gratis integraties en een jaar support zitten bij alle pakketten in.
Het verschil is dat je met een duurder pakket meerdere licenties krijgt en de ProPanel plugin. Deze is niet inbegrepen in het basis pakket.
- Basic: $199
Hierbij krijg je 1 licentie, je kan het dus voor 1 cursusomgeving gebruiken. - Plus: $229
Hierbij krijg je 10 licenties en de ProPanel plugin - Pro: $369
Hierbij krijg je 25 licenties en de ProPanel plugin
Deze prijs is voor een jaar. Als je na dit jaar niet verlengt kan je de plugin blijven gebruiken maar krijg je geen updates en support meer. Vooral die updates zijn belangrijk zodat het met de nieuwere versies van WordPress steeds blijft werken.
Er is geen gratis proefperiode, maar Learndash geeft wel een 30-dagen niet goed geld terug garantie.
Learndash 3.0 review conclusie
Met Learndash ben je goedkoper af dan de meeste SaaS elearning platforms. Sowieso al, maar zeker als je meerdere elearning omgevingen oprichten.
Hierbij moet je dus nog wel zelf de leeromgeving opzetten in WordPress of dat laten doen. Wil je liever meteen je cursus online kunnen zetten zonder je van technische zaken iets aan te trekken, neem dan eens een kijkje bij de andere cursus software mogelijkheden.
Wil je graag zelf met WordPress een cursusomgeving opzetten en vele mogelijkheden hebben om dingen aan te passen, dan is Learndash ideaal. Aangezien het in WordPress gemaakt wordt heb je alle mogelijkheden ter aanpassing en uitbreiding. Ook de quizzes die je in Learndash kan maken zijn uitgebreider dan in de meeste andere platforms.
Ben je een klein beetje technisch aangelegd dan is Learndash heel makkelijk op te zetten. Maar je zou ook iemand kunnen vragen om het voor je op te zetten en dan de cursus zelf online zetten. Ben je gewoon om met WordPress te werken, dan zal je het eenvoudig vinden want het werkt op dezelfde manier.
Laat gerust weten wat jij van Learndash vindt als je er al ervaring mee hebt. Wil je graag meer info, twijfel je met andere software neem gerust contact op zodat we je verder kunnen helpen in je keuze.