Tekenen en Schilderen
Prijs
Eigenschappen

Tekenen en Schilderen

Bekijk hier alle cursussen tekenen en schilderen.

100 gevonden resultaten

Wil jij jouw artistieke talent meer in de verf zetten of verder ontwikkelen dan is een cursus tekenen en schilderen vast en zeker iets om over na te denken. Tekenen en schilderen heeft erg veel voordelen. Zo helpt het jouw creatieve geest voldoening te geven en stimuleert het de hersenen. Voor een cursus tekenen en schilderen hoef je de dag van vandaag niet per sé je huis uit. Het kan ook gewoon lekker vanuit je eigen huis én op jouw eigen tempo.

Uiteraard is er veel info op YouTube te vinden, echter leer je daar vaak enkel de trucjes of handheidjes maar zal je nooit het totale plaatje leren wat je in een cursus tekenen en schilderen wel zal leren.

Op Onlinecursuswijzer.nl vind je de beste en het meest uitgebreide aanbod online cursussen met daarin ook een ruim aanbod cursussen teken en schilderen. Voor je lukraak een cursus kiest willen we je alvast op weg helpen zodat jij de perfecte cursus vindt die helemaal bij jou en jouw talent past!

Voor wie is een cursus tekenen en schilderen geschikt?

Op tekenen, schilderen en artistiek bezig zijn plakt natuurlijk geen leeftijd en het is dan ook geschikt voor zowel kinderen, volwassenen, beginners of reeds geoefende tekenaars of schilders. Via een online cursus tekenen en schilderen zal je altijd dingen bijleren of kan je een zijweggetje inslaan en je horizonten nog verder verbrede door te kiezen voor een andere soort tekenen of schilderen. Denk hierbij maar aan cartoon- en striptekenen, botanisch tekenen, acrylschilderen, landschapstekenen, aquarelleren of portrettekenen.

Daarnaast past een online cursus tekenen en schilderen perfect in het drukke dagelijkse leven dat iedereen tegenwoordig wel heeft. Een online cursus volg je immers wanneer jij dat wilt. Een half uurtje tussendoor of een vrije namiddag, jij vult het helemaal in zoals jij dat zelf wil.

Of je nu wil beginnen met tekenen, reeds een cursus gevolgd hebt of jouw teken- en schilderkunsten wil verbeteren, er is voor iedereen wel een geschikte online cursus tekenen en schilderen te vinden.

Wat zijn de voordelen van een online cursus tekenen en schilderen?

Het spreekt voor zich dat er online véél meer keuze zal zijn dan in jouw plaatselijke avondschool. Het zou net moeten lukken dat er een cursus in jouw gewenste vakgebied dicht bij jou in de buurt gegeven wordt. Kies je voor een online cursus tekenen en schilderen dan kan je pas echt een cursus op jouw maat kiezen.

Daarnaast moet je geen vaste dagen meer vrijhouden om naar de les te gaan, want je kan de online cursus gewoon in jouw eigen vrije tijd volgen, stapje voor stapje en op jouw eigen tempo.

Je kan de cursus waar dan ook ter wereld volgen en je kan alle lessen herbekijken zoveel keer als je dat wenst of nodig acht. Bij de meeste cursussen kan je ook communiceren met een docent of zelfs met medestudenten. De drempel om online contact te zoeken is vaak ook kleiner en het contact is in vele gevallen meteen een pak persoonlijker.

Naast het praktische gemak van een online cursus tekenen en schilderen zijn er ook vele andere voordelen. Je kan tekenen en schilderen in de eerste plaats ook gewoon leuk vinden. Daarnaast is tekenen ook goed voor de hersenen. De hersenen willen immers continu dingen maken, creëeren of ontwikkelen.

Daarnaast is tekenen en schilderen ook erg goed voor de hand-oog coördinatie en zal je sneller en beter gebeurtenissen, dingen en herinneringen kunnen onthouden en weer voor de geest kunnen halen.

Wanneer je aan het tekenen en schilderen gaat zal je de wereld ook anders gaan bekijken. Je gaat meer letten op details in de omgeving rondom jou. Ook gaan jouw cognitieve functies er wel bij varen en zich beter ontwikkelen. Je gaat aandachtiger zijn en dingen beter kunnen waarnemen en meer focus kunnen leggen in dingen die belangrijk zijn.

Welke online cursussen tekenen en schilderen zijn er?

Op onlinecursuswijzer.nl vind je een erg ruim aanbod online cursussen die verschillende vakgebieden binnen het tekenen en schilderen omvatten. Ondertussen zijn er ruim 15 verschillende online cursussen die je kan volgen:

Online cursus handletteren (NHA en NTI)

Deze cursussen kan je volgen via het NHA of het NTI. In deze cursussen leer je alles over creatief tekenen met letters. Je leert er mooie kaartjes, posters of het krijtbord in jouw huis te versieren met prachtig vormgegeven sierletters.

De cursus van het NHA kan je volgen zonder enige voorkennis. Lijkt het je dus leuk om te leren toveren met letters en woorden dan is deze online cursus handletteren zeker en vast een geschikte online cursus voor jou.

Naast de online cursus krijg je eveneens een gratis materialenpakket en persoonlijke begeleiding. De cursus doorlopen duurt 5 maanden en na afronding ontvang je het NHA-getuigschrift. Weet je niet zeker of deze online cursus exact is wat je zoekt dan kan je gratis een proefles volgen en/of 15 dagen gratis proberen.

Handletteren bij NHA

De cursus handlettering van het NTI werd ontwikkeld in samenwerking met Letterhand, de studio die onder andere ontwerpen maakt voor Dille&Kamille, Flow Magazine en de ramen van de Rotterdamse kunsthal beletterde.

Bij deze online cursus handlettering hoort ook één gratis praktijkles waarbij je les krijgt van een expert in handlettering. Daarnaast helpt de docent je ook met eventuele problemen of dingen waar je het moeilijk mee hebt.

Deze online cursus loopt 4 maanden en neemt zo'n 4 uur per week van jouw tijd in beslag. Het studiemateriaal zit inbegrepen in de prijs.

Handletteren bij NTI

Online cursus tekenen en schilderen (NHA)

In de online cursus tekenen en schilderen van het NHA leer je onder andere schaduweffecten aanbrengen, tekenen in perspectief en een vloeiend kleurverloop maken. Daarnaast ga je met simpele trucjes schaduweffecten leren creëren en voeg je diepte toe aan al jouw schilderwerkjes en tekeningen.

In de online cursus ga je eveneens landschappen, portretten, stillevens en nog veel meer leren tekenen en schilderen. Je leert er jouw schildersoog te ontwikkelen en je eigen schildersstijl te ontwikkelen.

Tekenen en Schilderen cursus - opleiding bij NHA opleidingen

Ook op vlak van tekenen ga je heel erg breed in deze online cursus. Zo leer je tekenen met inkt, aquarelverf, plakkaatverf, krijt en houtskool. Je technische vaardigheden en skills gaan stap voor stap naar een hoger niveau getild worden in deze online cursus tekenen en schilderen.

Ben je zowel thuis in het tekenen als schilderen en wil je niet kiezen dan is deze cursus tekenen en schilderen een zeer goede keuze.

Wanneer je je inschrijft voor deze online cursus dan krijg je gratis een starterspakket thuis gestuurd. In dit pakket vind je onder andere:

 • Potloden
 • Penselen
 • Een schetsblok
 • Houtskool
 • Gouache
 • Ledenpop

Naast de cursus en het starterspakket krijg je persoonlijke begeleiding tijdens het verloop van de cursus. De cursus duurt 18 maanden en na afloop krijg je het NHA-getuigschrift.

Deze cursus is uiterst geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De cursus is overzichtelijk en heeft een duidelijke opbouw. Ook voor gevorderden zit er meer dan genoeg uitdaging en nieuwigheden in deze cursus. De snelle feedback van de leerkracht zorgt ervoor dat je met al je vragen snel geholpen bent zodat je meteen verder kan met studeren en oefenen.

Twijfel je nog of deze cursus geschikt is voor jou? Probeer dan een gratis proefles of schrijf je alvast in. Je kan de cursus gratis 15 dagen proberen.

Volg de cursus tekenen en schilderen

Online Cursus illustratief tekenen (NHA en LOI)

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar dat beeld moet vanuit jouw hoofd nog op papier of canvas belanden. Deze online cursus illustreren van het NHA of LOI helpt jouw zoeken naar de beeldende oplossing die jouw ideeën en verhalen kunnen verrijken. Je leert er beelden en tekeningen te illustreren die een verhaal of publicatie een nieuwe dimensie geven en completer maken.

Deze 5 maanden durende online cursus illustreren van het NHA helpt op jouw weg en zal jou een solide basis voor illustratief tekenen opleveren.

Om kennis te maken met deze online cursus en te bekijken of deze echt is wat jij verwacht kan je een gratis proefles volgen. Daarnaast kan je ook gewoon gratis 15 dagen proberen. Is het toch niets voor jou dan heb je niets verloren!

Naast de online cursus kan je ook rekenen op persoonlijke begeleiding gedurende de cursus.

Illustratief bij NHA

De online cursus illustreren van het LOI duurt met 12 maanden ietsje langer. In deze cursus leer je onder andere ook over de digitale mogelijkheden van illustreren. Zo leer je hoe je tekenprogramma's onderling kan gebruiken en ontdek je welke toepassingen mogelijk zijn. Bij deze cursus ontvang je een gratis materialenpakket waarmee je meteen aan de slag kan.

Bij deze cursus kan je ook rekenen op de hulp van een docent die altijd bereikbaar is via de online leeromgeving. Naast het lesmateriaal met vele voorbeelden krijg je toegang tot verschillende extra's en instructievideo's.

Nog niet helemaal overtuigd van deze cursus? Bekijk dan de studiegids of volg een gratis proefles.

Online cursus botanisch tekenen (NTI)

Wil jij je specialiseren in het tekenen van planten, groenten, fruit en bloemen? Dan kan je jezelf specialiseren in de bijzondere kunst van botanisch tekenen. Met deze online cursus geraak je supersnel van start en tover jij de mooiste botanischte tekeningen uit jouw potlood, kleurpotlood en verfborstel.

Het botanische tekenen kan je helemaal tot rust brengen. Daarnaast zal je ongetwijfeld erg veel voldoening uit de steeds beter wordende resultaten kunnen halen. Zodoende kan jij op termijn jouw huis decoreren met jouw fantastische tekeningen of kan je er eentje cadeau doen.

Deze online cursus botanisch tekenen van het NTI kan je elke dag starten, wanneer het voor jou het beste uitkomt. Stap voor stap leer je in deze cursus hoe je botanische tekeningen kan maken.

De volgende onderwerpen komen aan bod in deze online cursus botanisch tekenen:

 • Kennismaken met het potlood;
 • Schetsen;
 • Meten;
 • Bladeren en bloemen;
 • Kennismaken met aquarelverf en kleurpotlood;
 • Fruit en groente;
 • Werktekening en compositie.

Je kan vandaag nog starten met deze online cursus. Ook jouw studietempo kan je helemaal zelf bepalen. Je kan zelfs gratis 6 maanden extra studietijd vragen wanneer de reguliere tijd te kort is voor jou. Met al jouw tussentijdse vragen kan je terecht bij de docent die makkelijk bereikbaar is zowel telefonisch, via chat of per e-mail.

Al het studiemateriaal zit inbegrepen in de prijs. De prijs bestaat uit het inschrijvingsgeld en het lesgeld voor 4 maanden studie. Wanneer je in één keer betaald krijg je nog eens 5% korting.

Wil je de studie afronden met een certificaat dan kan je dit aanvragen. Hiervoor worden wel kosten aangerekend, maar het misstaat zeker niet op jouw cv!

Ben je nog niet helemaal overtuigd, dan kan je de studiegids van deze online cursus gratis aanvragen.

Volg de cursus botanisch tekenen

Online cursus cartoon- en striptekenen (NTI)

Wil jij cartoons en stripfiguren tekenen dan is deze online cursus cartoon tekenen echt iets voor jou. In deze cursus ga je aan de slag en krijg je verschillende voorbeelden, oefeningen en deskunsige adviezen waarmee jij meteen aan de slag kan. Door deze cursus te volgen ga je een eigen stijl ontwikkelen die geheel persoonlijk en herkenbaar is.

Daarnaast leer je ook hoe je mensen, dieren en situaties vanuit een ander perspectief kan bekijken. Hierdoor ga je unieke effecten kunnen creëren.

In deze online cursus cartoon tekenen komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Anatomie
 • Gelaatsuitdrukkingen, gebaren en lichaamstaal
 • Compositie en perspectief
 • Beweging
 • Kinderen, dieren en decors
 • Het gebruik van kleur
 • Terugkerende cartoonfiguren
 • Maak van je hart geen moordkuil
 • Wat kan er fout zijn in een cartoon
 • Praktijk
 • Striptekenen: de romp en ledematen
 • Karakters
 • Tekstwerk
 • Verhalen

Deze online cursus cartoon tekenen doorloop je op een periode van 10 maanden. Het studiemateriaal zit inbegrepen in de prijs. Ben je nog niet helemaal zeker of deze cursus de cursus is die je zoekt? Vraag dan gratis de studiegids aan.

Volg de cursus cartoon en strip tekenen

Cursus tekenen voor beginners (Laudius)

In deze online cursus tekenen voor beginners leer je anders te kijken naar de dingen rondom je. Wanneer je steeds meer oog voor details hebt gaat het makkelijker worden om dingen op papier te zetten. Aan de hand van verschillende voorbeelden kan je na verloop van tijd zelf prachtige en realistische tekeningen maken.

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Kijken naar onderwerpen
 • Materialen en beeldelementen
 • Verhoudingen, composities en tonen
 • Perspectief, beweging en kleur

Om deze online cursus te starten is natuurlijk geen voorkennis of -opleiding nodig. Deze cursus kan je starten wanneer jij het wil. Bij een gemiddeld studietempo duurt de cursus zo'n 5 maand. Je kunt het huiswerk dat bij deze online cursus tekenen hoort tot 3 jaar na ontvangst van de cursus indienen.

Je hebt de optie om de cursus met hulp van een docent te starten. Op die manier kan je achteraf ook het getuigschrift behalen. Wil je de cursus liever zonder extra hulp doen dan kan dat ook gewoon.

Het cursusmateriaal dient wel aangekocht te worden. Dit kan tegen een speciale prijs voor cursisten. In dit pakket vind je de volgende items:

 • Professioneel tekenblok
 • (kleur)potloden
 • houtskool
 • teken-pop
 • tekenkrijt
 • puntenslijper
 • gum

Je kan deze online cursus op drie manieren volgen:

 • Digitale cursus
 • Digitale cursus + hulp van docent
 • Digitale cursus + hulp van docent + premium card + e-bibliotheek + voorleesfunctie

Daarnaast kan je ook, mits extra kost, de cursus op papier ontvangen.

Volg de cursus tekenen voor beginners

Online cursus creatief schrijven & vrij tekenen (LOI)

Wil je creatief schrijven combineren met leren tekenen dan is deze online cursus creatief schrijven en tekenen de perfecte match voor jou. Je leert in deze cursus alles over het proces van schrijven, je leert verschillende verteltechnieken en je leert schrijven in diverse en uiteenlopende genres.

Op vlak van tekenen leer je in deze cursus werken met verschillende soorten tekenmateriaal. Op die manier kan jij binnenkort al jouw verhalen illustreren.

Deze voordelige combicursus volg je bij loi.nl en is volledig online. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod in deze cursus:

 • onderzoek doen
 • personages opbouwen
 • perspectief
 • spanningsboog
 • oog krijgen voor je eigen tekst
 • schrappen en herschrijven

Bij deze cursus ontvang je gratis een compleet tekenpakket.

De cursus kan je volledig op eigen tempo doorlopen en is perfect te combineren met werk en gezin. In het lessenpakket zitten verschillende voorbeelden, extra's en instructievideo's. Daarnaast is de docent altijd bereikbaar via de online leeromgeving.

De cursus duurt 20 maanden. Is dat echter niet voldoende dan kan je zonder extra kosten met 12 maan den verlengen. Hierbij behoud je nog steeds het recht op begeleiding van de docenten en toegang tot de online leeromgeving. Je kan de studietijd ook halveren als je dat wenst.

Volg de cursus creatief schrijven en vrij tekenen

Online cursus aquarelleren

In deze online cursus aquarelleren kan je kennis maken met de kunst van het aquarelleren. Als absolute beginner krijg je in deze cursus alls in handen om deze schildervorm te ontdekken.

In eerste instantie leer je alle materialen kennen waarna je met deze materialen de verschillende technieken gaat toepassen.

Aquarelleren cursus - opleiding bij NHA opleidingen

Bij deze cursus ontvang je een gratis startpakket met daarin:

 • Aquarelpapier
 • Pensel
 • Aquarelverf
 • potlood

Deze cursus heeft een looptijd van 14 maanden en er zit persoonlijke begeleiding in de prijs inbegrepen. Ben je nog niet zeker of deze cursus is wat je zoekt, dan kan je een gratis proefles doen. De cursus zelf kan je 15 dagen gratis uitproberen.

Volg de cursus aquarelleren

Online cursus portrettekenen en -schilderen (LOI)

In deze creatieve online cursus leer je hoe je mensen kan tekenen en schilderen. Stap voor stap, met veel voorbeelden en oefeningen leer jij allerhande technieken om de beste portretten te kunnen tekenen en schilderen.

Je leert de verschillende materialen kennen zoals houtskool, verschillende potloden en pastelkrijt. Schilderen ga je doen met behulp van aquarelverf. Je leert hoe je met schetstechnieken bewegende, staande of zittende personen op papier kan zetten. Ook details over gezichten en uitdrukkingen komen uitvoerig aan bod.

Wanneer je deze cursus start ontvang je een gratis en uitgebreid tekenpakket en speciaal ontwikkeld lesmateriaal. Daarnaast krijg je begeleiding van professionals. De cursusduur is 4 maanden en is makkelijk te combineren met werk en gezin. Je kan deze online cursus portrettekenen op eigen tempo afwerken. Sneller of trager dan de vooropgestelde termijn is ook mogelijk.

Een eerste kennismaking met deze cursus kan met behulp van een gratis proefles of door de studiegids aan te vragen.

Volg de cursus portrettekenen en -schilderen

Online cursus vrij tekenen (NHA)

Wil jij helemaal vrij zijn wanneer je aan het tekenen gaat, dan is de cursus vrij tekenen van het NHA de oplossing voor jou. In deze cursus leer je tekenen met houtskool of potlood en teken je gewoon wat je ziet of wat jouw verbeelding op dat moment in petto heeft.

In deze cursus leer je met allerhande materialen tekenen. Denk hierbij maar aan:

 • Grafietstift
 • Siberisch krijt
 • Oost-Indische inkt
 • Viltstift
 • Oliepastel
 • Softpastel
 • Contékrijt

Vrij Tekenen cursus - opleiding bij NHA opleidingen

In deze online cursus ontdek je hoe veelzijdig tekenen kan zijn. Uit de vele voorbeelden kan je de nodige inspiratie halen. De volgende onderwerpen komen aan bod in deze cursus:

 • materialen en technieken;
 • lijnen en vlakken;
 • structuur en vorm;
 • donker en licht;
 • kleur en zwart-wit;
 • natuurgetrouw werken

Wanneer je met deze cursus van start gaat ontvang je een gratis starterspakket met daarin potloden, grafietstift, kneedgum, Oost-indische inkt, een rietpen en een tekenblok.

De studieduur van deze cursus bedraagt 14 maanden aan een gemiddeld studietempo. Uiteraan bepaal je helemaal zelf jouw tempo. Je kan deze cursus 15 dagen gratis uitproberen om te zien of het iets voor jou is. Daarnaast kan je een gratis proefles volgen.

Volg de cursus vrij tekenen

Conclusie; een online cursus tekenen en schilderen volgen

Een online cursus tekenen en schilderen volgen is altijd een goed idee wanneer je je creativiteit nog meer wil uiten. Er zijn verschillende cursussen die je online kan volgen. Het enige wat je zelf nog moet doen is jouw favoriete vakgebied kiezen. Het is ook altijd verstandig enkele reviews over de cursussen te lezen en eventueel een proefles te volgen, indien dit aangeboden wordt. Op die manier krijg je al een beter beeld van de online cursus en kan je voor jezelf beslissen of je met de cursus aan de slag wilt.

We hopen je alvast voldoende geïnformeerd te hebben met de cursussen die momenteel beschikbaar zijn. Welke online cursus tekenen en schilderen ga jij binnenkort volgen? Neem alvast een kijkje tussen het ruime aanbod!

Bekijk alle cursussen tekenen en schilderen