In deze Skillba review bekijken we wat deze software voor je online cursus of ebooks kan, wat de voor- en nadelen zijn en of deze software al dan niet voor jou geschikt is.
Wat is Skillba?
Skillba is een software waarmee je je online cursus online kan zetten. Met deze tool heb je geen andere software nodig aangezien je er niet alleen je cursus mee live kan zetten, maar ook de verkooppagina’s mee kan maken en betalingen kan ontvangen.
Skillba is een Nederlands bedrijf waardoor je ook makkelijk de klantensupport kan bereiken. Het is opgericht in 2018 en sinds 2020 is de software van Skill, wat staat voor Skill Business Academy, live om gebruikt te worden door kenniswerkers.
Gebruiksvriendelijkheid
Wij hebben Skillba uitgetest en delen hieronder onze ervaring met het systeem. Als je net begint en je graag een stappenplan hebt, dan kan je na het inloggen klikken op basistraining. Daar vind je meer info over de werking van het systeem. Onderverdeeld in:
- Uitleg van het platform
- Dashboard
- Klantenlab
- Vormgeven van je academy
- Instellingen
- E-mail marketing koppeling
- Aanbod maken
- Aanbod in Skillba maken
- Lessen maken
- Content dripping
- Landingspagina
- Lanceren
Heb je meer zin om er gewoon meteen in te duiken dan kan dat prima. Het systeem wijst zichzelf goed uit en is duidelijk te gebruiken.
Met Skillba kan je wat sneller van start dan met sommige andere software aangezien je niet apart nog een betaalsysteem hoeft in te stellen en te koppelen.
Skillba functies
Met Skillba heb je een gratis versie en een betalende met extra functionaliteiten. In het onderdeel prijzen zullen we hier wat dieper op in gaan, maar in grote lijnen komt het er op neer dat als jij je ebook of cursus wilt verkopen (en niet gratis weg wilt geven) dat je dan voor het Pro-pakket moet gaan. We zullen hieronder dus alle functies bekijken, maar niet al deze functies zijn beschikbaar in de gratis versie van Skillba.
Huisstijl
Als je begint met Skillba dan kan het leuk zijn om eerst je huisstijl aan te passen voordat je effectief de inhoud van je cursussen begint op te laden.
Je kiest hiervoor een naam van je academy. Dat kan je bedrijfsnaam zijn.
Deze cursussen, ebooks en ook de landingspagina’s komen op een subdomein te staan: https:jouwbedrijfsnaam.skillba.com/cursus Op dit moment is het nog niet mogelijk een eigen domeinnaam te gebruiken.
Vervolgens kan je een achtergrondfoto kiezen, je logo opladen en een favicon (dat kleine plaatje dat je in de browser ziet staan). Je kan uit 42 lettertypes kiezen wat de basis wordt voor je tekst.
Voor je homepage kan je een achtergrondafbeelding opladen, een titel, subtitel en een stukje tekst invullen. Hieronder komen dan al je gemaakte producten te staan. Meer kan je met de homepagina niet doen. Het is niet zo dat je er vrij rijen aan kan toevoegen met extra info of meer uitleg over jezelf of je bedrijf.
Dan kan je nog bepalen wat men te zien krijgt na aanschaf als men inlogt. Hier kan je net als bij de homepagina ook een banner kiezen, een titel en een stukje tekst. Verder kan je hier nog een achtergrondkleur en tekstkleur van je footer kiezen.
Producten aanmaken
Met Skillba kan je zowel ebooks als online trainingen aanbieden. Wil je een nieuw product aanmaken, dan kan je kiezen uit:
- Gratis ebook
- Betaald ebook (enkel bij Pro)
- Gratis online training
- Betaalde online training (enkel bij Pro)
Cursussen
Je hebt de keuze om een gratis of betaalde cursus / training aan te maken. Hiervoor vul je eerst de titel van de cursus in, een korte en lange beschrijving, de url en wie de les geeft. Hier kan je ook een plaatje opladen. Dit kan door een bestand op je computer te selecteren of via drag & drop. Je kan ervoor kiezen om de cursus al dan niet op de homepage te tonen.
Modules
Wat ik voorheen in mijn review nog als minpunt had, het gebrek van het aanmaken van modules, is ondertussen toegevoegd aan Skillba. Behalve als je een hele basic cursus hebt zijn modules toch wel een belangrijke functie vind ik.
Het is heel eenvoudig om modules aan te maken en je kan deze van plaats wisselen via drag & drop. Een les kan je vervolgens in een module slepen.
Lessen
Als je een nieuwe les aanmaakt moet je je pagina eerst gaan vormgeven. Er staat namelijk nog niks op, maar je kan er secties, kolommen, tekst, quotes, opsommingen, knoppen, afbeeldingen en video op plaatsen.
Door het element video op de pagina te slepen kan je een video toevoegen. Dat kan door een embedcode van je videohosting (vimeo, Youtube) toe te voegen of door de video op het platform van Skillba op te laden. Dat laatste is heel handig omdat je zo gaan externe videohosting hoeft aan te schaffen.
Bij een les kan je ook content dripping instellen zodat het materiaal niet in één keer beschikbaar komt maar in fases. Bij de les zal dan een afteller kosten te staan zodat de student weet wanneer het beschikbaar is.
Dit kan op twee manieren. Ofwel kan je een datum kiezen. Dat is handig als je een groep hebt die samen op dezelfde dag start. Heb je echter een evergreen cursus die je het hele jaar aanbied dan kan je beter kiezen voor content dripping op basis van de inschrijfdatum. Je kan kiezen dat een les een x-aantal uren, dagen of weken beschikbaar komt nadat iemand zicht heeft ingeschreven.
Het enige minpunt dat ik hierbij heb is dat dit enkel op lesniveau kan en niet op nivea van de modules. Het is namelijk logischer dat module 2 een week later beschikbaar wordt. Je kan dit dan wel oplossen door alle lessen die in module 2 zitten op een week later te zetten.
Nadat je de inhoud bij de les hebt toegevoegd, kan je hier ook de landingspagina aanmaken. Bij een gratis cursus voorzie je deze pagina van een inschrijfformulier. Bij een betaalde cursus kan je een betaalknop toevoegen.
Beperkte tijd toegang
Wil je iemand levenslang toegang tot de cursus geven dan kan dat uiteraard. Wil je liever dat iemand slechts een beperkte periode toegang heeft dan kan je dat ook instellen. Bovendien kan je daarna een aanbod doen ter verlenging van de cursus. Als een cursus bijvoorbeeld een maand de tijd krijgt om de cursus te doorlopen, kan je nadien een aanbod doen om de cursus met een extra maand (of langer) te verlengen.
Quiz
Nog een recente toevoeging is de mogelijkheid om een quiz aan je cursus toe te voegen.
Je kan hier kiezen uit 3 vraagtypes:
- Multiple choice
- Meerdere antwoorden
- Ja / Nee
Op deze manier kan je meerdere vragen toevoegen aan de quiz. Deze kan je onderverdelen onder een module, of voor, tussen of na de modules.
Ebooks
Behalve een cursus aan te bieden kan je ook een ebook verkopen of gratis weg geven. Dat laatste is heel geschikt om e-mailadressen te verzamelen en je nieuwsbriefvolgers te laten groeien.
Ga je een ebook als product aanmaken, dan kies je hiervoor een naam een vul je een korte en lange beschrijving toe. Je kan ook een plaatje van je boek toevoegen. Zodra het product aangemaakt is kan je de pdf van het ebook gaan opladen.
Nadat de pdf opgeladen is kan je ook je landingspagina gaan inrichten. Gaat het om een gratis ebook dan is dat de optiepagina. Hierop kan je dan een formulier zetten zodat men hun mailadres en naam kan invullen om vervolgens het ebook te ontvangen.
Gaat het om een betaald ebook, dan kan je er een knop op zetten om te bestellen.
Content protectie
Heb je een pro-account dan kan je ervoor zorgen dat de deelnemers niet zomaar inhoud (tekst en afbeeldingen) kunnen kopiëren. Op deze manier kan een tekst niet geselecteerd worden en werkt de functie Ctr+C of Command+C niet.
Betalingen ontvangen
Wat heel handig is als je geen tijd, zin of kennis hebt om een extern betaalsysteem te koppelen, is de ingebouwde functie waarmee je betalingen kan ontvangen. Bovendien hoef je ook geen Mollie, Paypal of Stripe-account aan te maken.
Deze functie zit enkel bij een Pro-account, dus wil jij je cursus of ebook verkopen (en niet alleen gratis weggeven), moet je de upgrade doen.
Aangezien Skillba Nederlandse software is, heb je hier gelukkig de mogelijkheid om betalingen via iDeal en Bancontact te ontvangen. Ook via creditcard kunnen de deelnemers van je cursussen betalen. Andere betaalmogelijkheden zullen in de toekomst nog toegevoegd worden.
Betaalpagina’s zijn heel helder wat natuurlijk conversieverhogend werkt. Aan de linkerkant kan je klant zijn gegevens invullen en aan de rechterzijde het betaalsysteem kiezen, een eventuele kortingscode ingeven en vervolgens afrekenen.
Instellingen
Bij instellingen vul je je bedrijfsgegevens in om zo in orde te kunnen zijn met de facturatie. Heb je een pro-account dan kan je ook kiezen of je iDeal, creditcard en/of Bancontact wilt activeren. Hier zou ik aanraden om ze allemaal op te zetten.
Verder kan je nog drie e-mailadressen ingeven: een algemeen, eentje voor de facturatie en eentje voor support. Werk je alleen dan kan dat drie keer hetzelfde adres zijn, maar als je met een team bent wil je deze zaken misschien liever opsplitsen.
Om wettelijk volledig in orde te zijn kan je nog een pdf van je algemene voorwaarden, privacybeleid en disclaimer opladen.
Je kan de url van je social media pagina’s toevoegen voor Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Pinterest. Deze krijgt men in de footer te zien zodra iemand is ingelogd.
Wil je voor je marketing enkele zaken analyseren dan kan je ook een tracking code meegegeven voor:
- Google Analytics
- Facebook Pixel
- Hotjar
- Microsoft clarity
- Active campaign/ Mailblue
Integraties
Bij Koppelingen kan je een connectie maken met een e-mail marketing systeem als je één van deze drie gebruikt.
- Laposta
- Activecampaign / Mailblue
- Mailchimp
Zodra je dat gedaan hebt kan je bij de landingspagina van je cursus of ebook de koppeling met je lijst maken. Schrijft iemand zich in voor je gratis ebook of koopt iemand je cursus dan zal deze persoon automatisch doorgestuurd worden naar je mailprogramma waardoor de funnel kan starten.
Support
De mensen van Skillba reageren heel snel als je hen een mailtje met een vraag stuurt. Kom je ergens niet uit, dan kan je hen altijd contacteren en dat kan gewoon in het Nederlands. Ook telefonisch contact is mogelijk.
Wat kost Skillba?
Bij Skillbak heb je 2 pakketten:
- Basispakket: gratis
- Pro pakket: betaal je per kwartaal dan komt de prijs neer op €89/maand, kies je voor een half jaar dan kost het €79/maand. Het goedkoopst ben je uit als je ineens voor een gans jaar betaald want dan betaal je slechts €65/maand. Bovenop dit maandbedrag betaal je €2 per verkocht product voor gebruik van het betaalsysteem en de administratie.
Wil je van alle functies van het Pro pakket gebruik maken, maar wil je eerst rustig je omgeving inrichten dan kan je ook kiezen voor het opstartpakket wat €9 per maand kost. Je hebt dan al toegang tot de pro functies zodat je al betaalde cursussen kan aanmaken. Als je hiermee klaar bent kan je upgraden om je cursus ook daadwerkelijk te gaan lanceren.
Conclusie Skillba
De eerste keer dat wij Skillba doorlopen hadden (zo’n half jaar geleden) vonden wij dat er een paar toch wel belangrijke functies ontbraken. Nu we opnieuw de software doornemen voor de nieuwe review merken we dat ze hard gewerkt hebben en deze zijn dan nu ook toegevoegd.
De software is ideaal voor wie zich technisch niet echt comfortabel voelt aangezien het een alles in één systeem is. Je kan er dus zowel je cursus/ebook mee aanmaken, deze verkopen via verkooppagina’s of gratis aanbieden met optin pagina’s en je kan betalingen ontvangen.
Het systeem zou een wat frissere, modernere look mogen hebben. Ik kijk hier dan ook naar als designer, dus dat is iets waar jij misschien totaal niet over valt.
Skillba wijst zichzelf uit en is daardoor heel laagdrempelig. Je hebt geen uren studie nodig om met de software aan de slag te gaan.