Wil je aan de slag met Learnworlds dan is het goed om eerst nog even te kijken wat de voordelen en de nadelen zijn van deze cursussoftware. Zo weet je immers zeker of Learnworlds doet wat jij nodig hebt.
Wij hebben alles uitgetest en in deze Nederlandstalige Learnworlds review kom je er achter of het ook geschikt is om in België en Nederlands te gebruiken.
Wat is Learnworlds?
Learnworlds is een alles-in-een systeem dat je kan gebruiken om je eigen cursus mee online te zetten. Deze kan je meteen ook gaan verkopen met de ingebouwde betaalmogelijkheid en het websitesysteem. Ook het werken met affiliates behoort tot de mogelijkheden.
Learnworlds is echt van deze tijd. Het werkt niet alleen vlot maar ziet er ook heel hedendaags uit.
Het admingedeelte staat in het Engels, maar de leeromgeving (wat de cursisten zien) kan je wijzigen in het Nederlands. Verder kan je ook nog kiezen voor Chinees, Duits, Engels, Frans, Grieks, Japans, Portugees en Spaans.
Via de translation manager kan je zelf nog teksten aanpassen. Zo kan je het nog meer personaliseren.
Review Learnworlds
Zelf vonden we Learnwolds heel erg gebruiksvriendelijk en fijn om mee te werken. We zijn blijkbaar niet de enige want op grote reviewwebsites scoren ze tussen de 4,5 en 5 op 5. Klanten van Learnworlds beoordelen het met 92%.
Heb je nog geen ervaring met het online zetten van een cursus dan hoef je je met Learnworlds zeker geen zorgen te maken. Zodra je een account hebt aangemaakt kan je meteen een wizard volgen om in een paar stappen alles goed zetten zoals je schoolnaam, de layout, kleuren, de taal en valuta. Daarna kan je je cursus online zetten en een salespage aanmaken.
Je hebt ook de mogelijkheid om aan webinars deel te nemen zodat je meteen meer over Learnworlds leert. Op zich is dat niet nodig om te begrijpen hoe de software in elkaar zit en hoe je ermee aan de slag moet, want het wijst zichzelf goed uit. Maar het kan handig zijn als je wat bij wilt leren om er het maximale uit te halen.
Wat we zeker testen is of de software ook geschikt is om in Nederland en België te gebruiken. En hier komt Learnworlds zeker goed uit de bus. Behalve de leeromgeving in het Nederlands zetten is de belangrijkste functie ook aanwezig, nl. Betalingen ontvangen via iDeal en Bancontact. Met de meeste internationale software kan je met het ingebouwde betaalsysteem enkel met creditcard betalen of via Paypal. Maar voor onze regionen is dat minder geschikt omdat de meeste mensen niet over een creditcard beschikken. Maar je kan dus gewoon iDeal en Bancontact instellen.
Verder kan je ook alles in orde zetten om in orde te zijn met de GDPR wetgeving.
Learnworlds functionaliteiten
Zoals ik al vertelde is Learnworlds een alles in één pakket waarmee je je cursus online kan zetten, een website kan layouten en betalingen kan ontvangen. Laten we daarom dieper in gaan op elk afzonderlijk onderdeel.
Cursus online zetten
Het aanmaken van een cursus is heel eenvoudig. Het kan namelijk al in een paar stappen.
Je hebt de keuze om de cursus gratis aan te bieden, betalend of je kan het instellen op privé of coming soon. De url waarop de cursus te vinden is kan je zelf instellen.
Bij een betalende cursus kan je de de prijs instellen en eventueel een kortingsprijs voorzien.
Om de cursus duidelijk in het overzicht weer te geven, kan je een passend plaatje en een beschrijven toevoegen. Dat plaatje kan je via je computer opladen, maar het is ook mogelijk dat rechtstreeks via Dropbox of een url te doen. De gratis stockfoto website Unsplash is geïntegreerd in Learnwords, dus al je geen eigen plaatje hebt, dan kan je er daar eentje van kiezen.
Een cursist die ingelogd is, ziet aan de linkerkant het overzicht van alle modules en lessen en de voortgang (hoeveel procent heeft de cursus al afgelegd). De rest van het scherm is gereserveerd voor de cursusinhoud. Niet veel afleiding, dus dat komt het leren ten goede.

Dripping
Content dripping instellen behoort tot de mogelijkheden. Je kan kiezen om om de zoveel dagen of weken een stuk vrij te geven. Kan iedereen vrij starten met de cursus wanneer hij wilt, dan kan je kiezen om de inschrijfdatum te gebruiken. Zodra iemand is ingeschreven kan dan de eerste module vrijkomen en een week later de tweede module.
Laat je een volledige groep tegelijk starten dan kan je de dripping ook op specifieke datums laten ingaan.
Wat een grote meerwaarde is aan Learnworlds is dat je geautomatiseerd een e-mail kan laten versturen zodra een nieuwe module beschikbaar is. Dit zal je cursisten er aan herinneren dat ze verder kunnen met de lessen.
Inhoud van de cursus aanmaken
Werk je met meerdere modules dan kan je deze gaan aanmaken. In Learnworlds heet dit “secties”. Wil je zo’n bepaalde sectie als preview laten dien voor de cursus zodat men meteen kan zien of men de volledige cursus wilt volgen, dan kan je die sectie gratis toegankelijk maken.
Een les heet in Learnworlds een “activiteit”, zo zijn er meerdere soorten activiteiten die je onder een sectie kan hangen.

Alle mogelijke activiteiten:
• Video
• Ebook
• Youtube
• Soundcloud
• Audio
• SCORM/HTML 5 package
• Zoom meeting
• Zoom webinar
• Webex meeting
• Quiz
• Examen
• Assignment
• File assignment
• Certificaat
• Certificaat van vervollediging
• Embed code
• Slideshare
• Externe link

Videoles
Wil je graag videolessen aanmaken, dan heb je met Learnworlds heel wat mogelijkheden. Je kan de video’s namelijk interactief maken. Zodra je de video hebt opladen in de videobibliotheek kan je de video gaan bewerken. Zo kan je plaatjes of tekst op de video zetten, maar wat heel handig is dat je er ook een knop met link op kan plaatsen.

Ook heb je de mogelijkheid om een inhoudstabel aan je video toe te voegen. Zo kan men bij een lange video verder klikken naar een moment dat ze nog eens willen (her)bekijken.
Heb je niet eerst de lessen als tekst uitgewerkt voordat je ging filmen dan kan je via het autotranscript een automatische tekst van je video krijgen. Deze letterlijke tekst wordt redelijk goed uitgeschreven. Hier en daar zijn er uiteraard dingen die je zal moeten aanpassen als de software het Nederlandstalige woord niet goed begrijpt, maar over het algemeen was bij onze test de tekst vrij goed omgezet. Op deze tekst komen automatisch ook allemaal links te staan. Als men hier op klikt begint dat stukje van de video af te spelen.

Voor cursisten is dit heel handig, want videolessen zijn heel interessant om te volgen, maar tijdrovend als je nog eens bepaalde onderdelen wilt herhalen. Een cursist kan hier via de inhoudstabel of via het transcript onmiddellijk naar het onderdeel gaan wat hij of zij nog eens wilt herhalen.
Als je cursus lopende is, kan je ook de statistieken van de video’s bekijken. Zo kan je erachter komen welke video’s goed en volledig bekeken worden en welke minder. Je kan ook zien als de cursus vaker dan één keer bekeken is.
Ebooks
Ebooks kunnen ook een onderdeel van je cursus kan zijn. Je kan daarvoor een PDF opladen met een opgemaakt ebook wat deelnemers kunnen downloaden.
Daarnaast kan je ook binnen Learnworlds zelf een ebook opmaken en het mooie is dat dit interactief wordt. Je kan dit zien als een lesboek waar leerlingen notities in schrijven en dingen markeren. Dit is voor cursisten een grote meerwaarde waardoor het opnieuw doornemen van een stuk lesstof een stuk vlotter zal gaan.
Om dit te realiseren kies je voor de activiteit “ebook”. Je kan dan een worddocument opladen zodat de tekst meteen in de Learnworlds editor komt te staan. Je kan het nu verder gaan bewerken.
Heb je graag wat meer vormgeving dan enkel een platte tekst dan kan je ook opgemaakte blokken gaan toevoegen aan het ebook. Enkele voorbeelden zijn een hoofding met een achtergrondbeeld en daarop de titel, meerdere kolommen naast elkaar, een video, tekst en beeld naast elkaar.

Quizzes, examens en opdrachten
Wil je de cursisten testen om te kijken of ze de lesinhoud goed begrepen hebben, dan kan je een quiz toevoegen aan je cursus. Je kan uit verschillende soorten vragen kiezen:
- meerkeuzevraag met één of meerdere goede antwoorden
- Goed/fout-vraag
- Poll
- Kort antwoord
- Tekst met feedback
- Enquête
Je kan eventueel een tijd meegeven waarbinnen de vragen opgelost moeten zijn. Ook kan je de vragen in een random volgorde laten komen. Deze twee functies zijn handig als je de cursisten een examen laat afleggen. Je kan dan ook aangeven hoeveel een cursist minimum moet hebben om te slagen. Hierbij kan e enkel werken met meerkeuzevragen en goed/fout-vragen.
Kies je voor de activiteit “assignments” dan kan je open vragen stellen. Een assigment moet je handmatig beoordelen aangezien het om open vragen gaat. Per cursist kan je zien om welke cursus het gaat, waneer deze opdracht is ingevuld en daarbij steeds de vraag en het ingevulde antwoord. Je kan dan niet alleen een score meegeven, maar er ook een opmerking bij zetten.
Certificaten uitreiken
Voor een deelnemer van een cursus is het leuk om een een certificaat te ontvangen bij afronding van een cursus. En dit kan je in Learnworlds voorzien. Automatisch wordt de naam van de deelnemer, de cursusnaam en de score op het certificaat geplaatst. Jammer genoeg voorziet Learnworlds hier geen templates voor en moet je zelf een pdf met de layout van het certificaat opladen.
Live Zoom sessies
Geef je wekelijks of maandelijks een live les of bied je coaching aan dan kan je dat doen via Zoom. Door de integratie met Zoom kan je in Learnworlds zelf je live sessie inplannen. Geef je vaak live sessies dan is het overzicht waarin je alle komende sessies kan zien heel handig.

Community
Je eigen social media, de plek waar cursisten met elkaar contact kunnen hebben, kan een onderdeel van je online programma zijn. In de online community van je Learnworlds kunnen deelenmers van je cursus elkaar vragen stellen en ervaringen delen.

Bij elke afzonderlijke les hebben leerlingen ook snel en makkelijk de mogelijkheid om een vraag te stellen. Behalve bij cursus kan je deze vragen ook terug vinden in de community onder de naam van de cursus.
Beveilig je lesmateriaal
Wij horen hier af en toe van mensen dat ze bang zijn dat hun cursusmateriaal “gestolen” wordt. Het is allemaal online en het kan makkelijk gedupliceerd worden en vervolgens doorgezonden. In de praktijk is dat iets wat maar zelden voorkomt. Mensen die betaald hebben, zullen het niet snel doorsturen.
Voel je je hier toch nog onzeker over dan is Learnworlds een goeie oplossing voor je aangezien ze er rekening mee houden. Je kan namelijk copyright protection instellen door een watermerk op je video’s en pdf’s te voorzien. Je hebt de keuze om je schoolnaam of je logo over je gemaakte materiaal te zetten en kan dit horizontaal, verticaal of diagonaal doen. Ook de grootte en transparantie kan je instellen.
Bij sommige cursussoftware wordt een pdf die een cursist bekijken geopend in de browser waarna deze makkelijk downloadbaar is. Bij Learnworlds wordt de pdf binnen Learnworlds geopend en je kan zelf instellen of je wil dat cursisten deze kunnen downloaden en printen of niet.
Beheer van gebruikers
Wil je meer inzicht in je gebruikers krijgen, dan kan je in het menu bij “users” een overzicht krijgen van alle gebruikers, alle affiiates, alle instructors. Je kan dan de gegevens van een gebruiker gaan wijzigen (bijvoorbeeld een adres aanpassen), je kan ze handmatig toegang tot een product geven, je kan ze rechtstreeks een bericht sturen, je kan iemand instructor maken of indien nodig het account verwijderen.
Behalve een totaaloverzicht van gebruikers kan je ook filteren. Dat kan door een naam in te geven, te filteren op een specifieke cursus, maar je kan ook aanduiden dat je alle betalende klanten of juist de niet-betalende klanten wilt zien, wie deze week actief was of wie deze week pas ingeschreven is.

Website
Met Learnworlds kan je niet alleen je cursus online zetten, maar ook je website. Bij sommige systemen is dat voornamelijk de website waar men de cursus geeft, maar bij Learnworlds kan je het volledig als je website gebruiken als je dat zou willen. Je kan namelijk ook een blog opzetten en SEO-instellingen aanpassen.
Je hebt geen kennis van code nodig of ervaring met het bouwen van websites doordat je met kant-en-klare blokken kan werken en via drag-and-drop onderdelen van plaats kan veranderen.

SEO
Aangezien je de website ook als volwaardige website kan gebruiken is het belangrijk dat je SEO-instellingen kan aanpassen zodat je pagina’s ook gevonden kunnen worden door Google. Bij elke pagina kan je je SEO titel, beschrijving en keywords invullen net zoals je dat bij Yoast Suggest in WordPress kan doen.

Design aanpassen
Met Learnworlds heb je standaard een frisse, moderne website. Deze kan je gaan aanpassen zodat het bij je bedrijf past. Je kan de basis kleuren en typografie aanpassen en ook de knoppen en nog wat ander instellingen zodat het meteen voor je hele site goed staat.

Dan kan je de inhoud van je website gaan aanpassen door er vormgegeven blokken op te plaatsen waarvan je dan de teksten en beelden kan aanpassen. Dat kan bijvoorbeeld een call-to-action zijn, een testimonialblok, een prijstabel, actie,…
Kies je nadien een andere template dan hoef je niet alles opnieuw in te vullen. De inhoud blijft namelijk behouden terwijl het design wijzigt. Heel erg handig.
Wil je na een tijdje een volledig nieuw design, of wil je met een bepaald actie een tijdelijk design (bijv. met koningsdag alles in het oranje), dan kan dat makkelijk met site flavors. Er wordt dan een kopie van je website aangemaakt waarop je kan werken. Dit ziet nog niemand totdat jij klaar bent en je het nieuwe design live zet. Na de actie kan je makkelijk weer terug naar het oude design.
Betaalsysteem
Met het betaalsysteem binnen Learnworlds kan je je cursussen ook gaan verkopen. Je kan kiezen om de cursus gratis aan te bieden of te verkopen aan een eenmalige prijs, via een abonnement of meerdere cursussen gebundeld (tegen eventueel een voordelig tarief).
Om betalingen te kunnen ontvangen dien je te koppelen met één van deze vijf systemen: Stripe, Paypal, 2Checkout, Shopify of Pagseguro.
Wil je wederkerende betalingen ontvangen (als je een lidmaatschap aanbied), dan kies je hier voor Stripe. Hiermee kan je ook betalingen via iDeal en Bancontact aanbieden. Nadat je dit in Stripe geactiveerd hebt, kan je in Learnwolds bij Payment Gateway iDeal en Bancontact activeren
Marketing mogelijkheden
Je SEO goed kunnen zetten is al een belangrijk iets zodat je website gevonden kan worden door Google. Daarnaast zijn er nog meerder marketingmogelijkheden. Zo kan je pop-ups tonen, kortingscodes gebruiken en met affiliates werken.
Kortingscodes
Je kan kortingscodes aanmaken voor een vast bedrag of voor een bepaald percentage. Je hebt de keuze om deze code toegankelijk te maken voor al je producten, maar je kan het ook voor een afzonderlijke cursus instellen.
Pop-ups
Op je Learnworlds website kan je met pop-ups werken. Je kan hierbij bijvoorbeeld een actie tonen, maar je kan ook een optin plaatsen zodat je e-mailadressen verzameld. Standaard komen deze e-mailadressen in Learnworlds terecht. Je kan daar ook bekijken via welke pagina deze personen er terecht zijn gekomen. Je hebt ook de mogelijkheid om een koppeling met een e-mail marketing software te maken.
Zo’n pop-up aanmaken is heel eenvoudig aangezien je uit verschillende templates kan kiezen. Je kan de positie van de pop-up bepalen en je kan aangeven wie deze te zien krijgt: iedereen, enkel ingelogde mensen, enkel mensen dien niet ingelogd zijn, mensen die een bepaalde tag hebben meegekregen.

De pop-up kan je op alle pagina’s van je site tonen, maar je kan er ook voor kiezen om deze enkel op blogpaginap’s cursuspagina’s, paginagroepen of specifieke pagina’s te tonen.
Affiliate marketing
Met Learnworlds kan je ook affiliate marketing toepassen. Je kan dus affiliates jouw cursussen laten promoten in ruil voor een commissie bij verkoop. Dat kan vanaf het Pro-pakket. Je hebt de mogelijkheid een percentage in te stellen wat een affiliate zal ontvangen, wat de cookieduur is en wanneer er uitbetaald zal worden.
Je kan zelf affiliates gaan toevoegen, maar je kan een affiliate zichzelf ook laten aanmelden. Zij kunnen dan inloggen en in hun eigen dashboard hun persoonlijke links vinden. Ze kunnen er zien hoeveel kliks en verkopen ze al gerealiseerd hebben. Ze kunnen indien gewenst ook een kortingscode aanmaken voor hun volgers zodat ze iets extra kunnen bieden.

Learnworlds integraties
We hadden het al over koppelingen met e-mailmarketing software en Zoom, maar er zijn nog meer integraties met Learnworlds mogelijk: 2Checkout, Active campaign, Auth0, Aweber, Bancontact, Convertkit, Facebook pixel, Fomo, Freshchat, Google analytics, Google search verificatie, Google tag manager, Hubspot, iDeal, Intercom, Mailchimp, Mixpanel, Olark, PagSeguro, Paypal, Quaderno, Refferalcandy, Shopify, Stripe, SumoMe, Tawk to, Vimeo, Webex, Wistia, Zapier, Zendesk en Zoom
Wat kost Learnworlds?
Je kan Learnworlds 30 dagen gratis uitproberen en nadien beslissen of je er verder mee wilt en met welk pakket. Je hebt de keuze uit 4 pakketen: starter, pro, learning center of high volume (deze is voor corporate bedrijven).
- Starter: $29/maand (of $24/maand als je per jaar betaald) + $5 per verkochte cursus
Een starter pakket is geschikt als je niet veel nodig bent en in je eentje werkt. Je hebt 1 admin account tot je beschikking. Je hebt niet de mogelijkheid om een gratis cursus aan te bieden, maar je kan ze wel verkopen. Houd er rekening mee dat je bij elke verkoop $5 transactiekost betaalt.
Je kan de website gebruiken om je cursus aan te bieden, maar je kan geen extra pagina’s aanmaken en hebt geen blogmogelijkheden. De homepagina, het cursusoverzicht en de pagina die cursisten zien nadat ze ingelogd zijn, zijn de enige mogelijkheden.
Facebook pixel, analytics, enkele e-mailsystemen en zendesk kan je koppelen. Wil je gebruik maken van de andere integraties dien je voor het Pro-pakket te gaan.
Bij dit basispakket kan je de klantenservice via e-mail bereiken en krijg je tijdens de weekdagen antwoord.
- Pro: $99/maand (of $79/maand als je per jaar betaald)
Het Pro-pakket zal voor de meesten het best geschikt zijn aangezien de vele mogelijkheden. Mocht je teamleden hebben dan heb je vijf accounts tot je beschikking. Je kan zowel betaalde als gratis cursussen aanbieden en ook met lidmaatschappen werken.
Je kan je volledige website ermee opbouwen, zelf pagina’s en blogs aanmaken en popups voorzien. Verder kan je ook live Zoom-sessies geven en een certificaat uitrijken bij het afronden van de cursus. Ook met affiliates werken behoort tot de mogelijkheden.
Zit je met iets vast dan is het handig te weten dat je de support 7 dagen per week via e-mail kan bereiken.
- Learning center: $299/maand (of $249/maand als je per jaar betaald)
Het Learning center pakket is voor de grotere organisaties. Je kan namelijk 20 admin accounts aanmaken en de software kan whitelabel gebruikt worden.
De interactieve video’s en uitgebreide rapporten en extra mogelijkheden met affiliate marketing behoren bij dit pakket. Verder heb je nog met API en webhooks meer integratiemogelijkheden. Bij de opstart krijg je een uur onboarding en kan gebruik maken van premium support.
Review Learnworlds conclusie
Learnworlds is een heel gebruiksvriendelijke alles-in-één software. Het werkt niet alleen prettig, het is ook geschikt voor de Nederlandse en Belgische markt door koppeling met iDeal en Bancontact en de mogelijkheid om in orde te zijn met de GDPR-wetgeving.
Met Learnworlds Pro kan je je website online zetten, je cursus aanbieden en verkopen en met affiliates werken. Je hebt dus geen vier verschillende software pakketten nodig. Dit kan je wel wat kosten besparen.
De gebruikerservaring van Learnworlds is heel erg goed en het wordt dan ook hoog beoordeeld. Je kan dus gerust met een heel goed systeem aan de slag.
Heb je nog vragen over Learnworlds of twijfel je met een andere software neem dan gerust contact met ons op.