19 tips om meer te bewegen (thuis, op je werk en in het dagelijkse leven)

19 tips om meer te bewegen (thuis, op je werk en in het dagelijkse leven)


Je wilt graag wat meer bewegen? Super idee! Bewegen is namelijk heel goed voor zowel je lichaam als je geest. Maar als je veel zit, omwille van studie of werk dan kan het wel eens een uitdaging zijn om in actie te schieten. Daarom geven we wat tips mee zodat je makkelijk wat meer kan bewegen.

Meer bewegen kan starten met sporten inhouden, maar niet enkel sporten draagt eraan bij om effectief je lichaam meer in actie te zetten. Ook matig intensieve bewegingen zorgen ervoor dat je gezond blijft. Zelfs als je 3 keer per week intensief sport en voor de rest zit is het belangrijk om toch meer te gaan bewegen.

Hoe kan je meer bewegen?

Er zijn heel wat kleine stapjes die je kan zetten om meer te bewegen. Sommige dingen zijn misschien niet voor jou van toepassing, terwijl andere misschien maar een kleine inspanning van je vragen en toch een groot resultaat kunnen hebben.

Stappenteller

Als je meer wilt bewegen, dan is het alvast handig om te weten hoeveel je nu beweegt. Je kan hiervoor een stappenteller of sporthorloge gebruiken. Ben jij zo iemand die je mobiel constant op zak heeft, dan kan je via een app ook kijken hoeveel stappen jij gezet hebt.

Leg jezelf een doel op om te behalen. Zo is 10.000 stappen per dag iets wat veel mensen gebruiken.

Daag jezelf eens uit om dagelijks je doel te behalen. Blijkt dat je nu 5.000 stappen per dag doet, dan kan je eerst een tussenfase van 7.500 stappen nemen en het zo verder opbouwen.  

Trap i.p.v. de lift

Het is een cliché als je het hebt over meer bewegen, maar elke extra beweging telt mee en is belangrijk. Ben je in een hotel, heeft jouw huis een lift, werk je op de bovenste verdieping, ben je in een winkelcentrum met meerdere etages,… neem dan (eens) de trap i.p.v. de lift. 

Heb je heel veel spullen bij dan kan een lift wel handig zijn, maar in andere gevallen kan je evengoed de trap nemen. Trappen nemen draagt bij aan een betere conditie. Het staat niet voor niets op sporthorloges of smartwatchtes apart aangeduid.

Met de fiets naar de winkel

Maak eens een uitje met de fiets naar de winkel. Je kan dan wel wat minder spullen meebrengen, dus dan kan je een keer meer gaan. Door goede fietstassen mee te nemen kan je sowieso wat meer dragen. Heb je vaak veel spullen nodig, dan kan het een idee zijn om een bakfiets aan te schaffen.

Verder parkeren

Is het moeilijk inparkeren op die plek dicht bij je locatie? Geen probleem, zoek een eenvoudigere parkeerplaats wat verderop zodat je meteen wat extra beweging in je benen hebt. Dit kan ook wat extra kosten besparen omdat vaak de “beste” parkeerplaasten, die dicht bij alle voorzieningen zijn het meeste kosten. Wat verderop sta je vaak goedkoper of zelfs gratis.

Podcast luisteren tijdens wandelen

Luister je graag naar podcasts, dan kan je deze opzetten tijdens een wandeling. Is ‘geen tijd’ bij jou vaak het excuus om niet te wandelen of kom je niet aan het luisteren van een podcast toe, dan kan je eens proberen om deze twee te combineren.

Huppelen

Is huppelen iets voor jonge veulens of kleine kinderen? Think again! Waarom zou het als volwassenen niet meer mogen? Huppel eens naar het toilet of tot aan het bushokje. Het is niet alleen een vrolijke manier om je te bewegen, je zet ook meer spieren aan het werk dan als je die afstand gewoon zou stappen. 

Tips om meer te bewegen

Meer bewegen op het werk

Met de fiets naar werk

Moet je een uur met de trein naar je werk rijden, dan is het waarschijnlijk geen optie om met de fiets te gaan. Werk je daarentegen redelijk in de buurt, dan kan je je auto vervangen door met de fiets te gaan. 

Vaak is dat niet alleen lichamelijk maar ook financieel voordeliger. Je kan een vergoeding krijgen om met de fiets naar je werk te gaan. Bovendien bespaar je ook nog heel wat op de brandstof van je auto als je deze laat stilstaan. Misschien heb je zelfs geen auto meer nodig dan.

Staand werken

Zitten wordt ook wel eens ‘het nieuwe roken’ genoemd omdat het zo slecht is voor je gezondheid.  Je kan eens op je werk overleggen of er een mogelijkheid komt om staand te werken. Zo worden er in bedrijven soms voor alle medewerkers sta-zit bureaus aangeschaft zodat dat werknemer afwisselend kan werken. Is deze kost te groot voor het bedrijf dan kunnen er ook enkele sta-bureaus aanschaft worden waar afwisselend een medewerker aan kan werken.

Bureaufiets

Wist je dat er toestellen bestaan om tijdens het werken te fietsen? Zo’n bureaufiets komt in meerdere vormen: enkel het onderste deel wat je onder je bureau kan schuiven om te fietsen (stoelfiets), sommige hebben ook de mogelijkheid om er op te zitten zodat je geen bureaustoel nodig hebt en de nog uitgebreidere combineren fiets, stoel en bureautafel.

Pauzes

Een lange tijd stil achter je computer zitten is niet alleen slecht voor je lichaam maar ook voor je concentratie. Neem regelmatig eens een pauze, ga eens naar de koffiemachine, doe elk uur een paar squates, ga eens naar buiten tijdens de lunchbreak om je benen te strekken.

Samen

Werk je in een team dan kan het motiverend zijn om er samen aan te werken om meer te bewegen. Dat kan op verschillende manieren. Zo kan je een groot scorebord bijhouden wie welke dag gesport heeft, kunnen jullie samen ’s middags een wandeling gaan maken, of heb je een vaste dag in de week dat jullie samen gaan joggen of een andere sport gaan beoefenen.

Wandelend vergaderen

Steve Jobs was er al een fan van: wandelend vergaderen. Hij besprak vaak allerlei zaken terwijl hij samen met de ander op wandel was. Het stimuleert het brein om zo tot creatievere oplossingen te komen. Het is dus een mooie win-win; je beweegt meer waardoor het beter is voor je lichaam én je brein kan beter zijn werk doen.

Die saaie meetings in een cirkeltje in een inspiratieloze omgeving met ongezond TL-licht, kan je dus beter vervangen door een wandeling.

Meer bewegen thuis

Studeren op de hometrainer

Eentje die ik zelf al deed toen ik nog in het middelbaar zat, nadien op de hogeschool en nu nog steeds doe als ik aan het bijstuderen ben, is deze kennis tot me nemen terwijl ik op de hometrainer zit.

Op de hometrainer kan je makkelijk een boek vast nemen en zo bijstuderen. En nu met de vele online cursussen zet ik meestal mijn laptop en een video open en fiets ik terwijl ik luister. Ik fiets dan niet om een bepaald tijd, afstand of andere score te hebben, maar puur om de extra beweging. Het maakt dan ook niet uit dat ik af en toe eens stop om een belangrijk punt dat ik net leerde te noteren. Daarna kruip ik terug de hometrainer op, fiets en leer verder. 

Staand werken

Werk je meestal van huis uit dan kan je voor een sta-zit bureau gaan. Is het maar af en toe dan is de kost misschien wat groot voor de beperkte hoeveelheid gebruik. Dan kan je creatief zijn en andere oplossingen zoeken. 

Je kan aan je keukeneiland (wat meestal wat hoger is dan een bureau) gaan staan. Eventueel met nog een doos of ander voorwerp onder je computer. Kijk eens welke mogelijkheden je nog in huis hebt zodat je je computer wat hoger kan plaatsen zodat je staand kan werken.

Planking tijdens tv-kijken

Ben je iemand die graag je wekelijkse / dagelijkse tv-series volgt en het niet meteen ziet zitten deze te skippen? Ga dan al eens van die bank af en doe wat (kleine) oefeningen tijdens het binchwatchen. Dat kan planking zijn, maar ook squatten, zitten tegen de muur, ter plaatse stappen/rennen,…

Microbewegingen

Bij sommige taken of bezigheden sta je een tijdje stil. Hier kan je makkelijk wat extra beweging aan toevoegen. Sta je bijvoorbeeld het vuur in de gate te houden tijdens het koken, dan kan je ondertussen wat squats of rek- en strekoefening doen. Ook tijdens het poetsen van je tanden of het doen van de afwas kan je wat kleine oefeningen doen zoals op één been gaan staan.

Wil je hier wat inspiratie over oefeningen die je kan doen, check dan eens het boek Slank door microbewegingen.

Huishoudelijke taken

Bewegen hoeft niet altijd een sportoutfit aantrekken te zijn, ook met het uitvoeren van huishoudelijke taken ga je automatisch meer bewegen. Je huis poetsen, stofzuigen en dweilen zal je meteen meer stappen op je stappenteller doen geven. Idem bij het werken in de tuin.

Bovendien zal je dan ook wat andere lichaamsdelen dan alleen je benen gebruiken. Je zal ook wat tillen van de ene kant van het huis/tuin naar de andere kant. Je moet jezelf al eens uitreiken om ergens bij te kunnen.

Sport die bij je past

Naast dagelijks bewegen, blijft een paar keer per week ook intensievere beweging belangrijk. Gaat iedereen in je omgeving joggen, dan heb jij waarschijnlijk ook de neiging om joggen als sport te kiezen. Als joggen dan iets is wat je echt niet leuk vindt, dan is de kans dat je het voor de lange termijn volhoudt klein. Helaas geven veel mensen het dan op.

Kijk daarom eens welke andere sporten je nog zoal zou kunnen die jij wel leuk vindt. Probeer er eens wat uit en ontdek je voorkeur. Als dat niet joggen is, dan misschien wel pingpong, groepsles tae bo (of liever alleen in je slaapkamer met de laptop), rolschaatsen,….

Dans

Zet je favoriete deuntje op en dans. Nee, dat hoeft niet mooi of perfect te zijn. Laat je lekker gaan op maat van de muziek en beweeg je hele lichaam. Dit is trouwens ideaal om de dag mee te starten. Zo wordt je meteen vrolijk van je favoriete nummer en activeer je je lichaam. Ook leuk om samen met je partner, kinderen of andere huisgenoten te doen.

Neem actie om meer te bewegen

Met bovenstaande tips kan je meteen aan de slag om tijdens je dagdagelijkse bezigheden je lichaam gezonder te maken door meer te bewegen. Zoek je daarbij nog wat extra ondersteuning of ben je op zoek naar een programma om te volgen, kijk dan eens op de pagina met cursussen rond sport en beweging.

Met de cursus Grip op bewegen bijvoorbeeld leer je hoe je als mens functioneel kan bewegen. Dit kan allerlei klachten zoals chronische pijn voorkomen of verminderen.

Ook een yogacursus kan ervoor zorgen dat je niet alleen je lichaam beweegt en je spieren verstevigd, maar ook dat je ontspannender door het leven gaat. Is stappen meer je ding, check dan eens de wandelcursussen voor zowel beginners als gevorderden die meerdaagse tochten willen doen.

Heb jij nog tips om meer te bewegen? Welk pas jij al toe of wil je gaan toepassen? Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Gelieve in te loggen om een ​​reactie te plaatsen.