
Hypnose en hypnotherapie: wat is het, hoe werkt het en waar helpt het bij?
Hypnose is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show en heeft vaak een zweverig beeld. Dit komt met name omdat hypnose op televisie vaak voor de show gebruikt wordt, maar hypnose kan ook ingezet worden als therapievorm. Wat is hypnose precies en hoe werkt het? In dit artikel lees je alles over hypnose en de verschillende toepassingen van hypnotherapie.
Je leest welke klachten verholpen kunnen worden, of hypnotherapie bij kinderen werkt en of iedereen onder hypnose gebracht kan worden. Hypnose is veel meer dan een show op televisie, het is een effectieve therapievorm die gedachten en gedrag kan veranderen.
Edwin Selij organiseert op 11 en 12 juni het Zelfhypnose Seminar. Dit is online te volgen. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel ‘Het Vergeten Kind’.
Meer info over het Zelfhypnose Seminar >>
Inhoud
toon
toon
Wat is hypnose?
Het woord hypnose is afkomstig van het Griekse ‘hypnos’, wat slaap betekent. Hypnose is echter niet hetzelfde als slaap. Het is een trance waarin iedereen wel eens verkeert, maar die ook kunstmatig opgewekt kan worden.
Onder hypnose ben je gelijktijdig enorm geconcentreerd en volledig ontspannen. Wanneer je onder hypnose bent, een procedure die wordt uitgevoerd door een hypnotiseur, ben je verhoogd vatbaar voor suggestie.
Deze vorm van hypnose is met name bekend van televisie, waar hypnotiseurs mensen gekke bewegingen laten maken of een glas azijn laten drinken dat smaakt naar limonade. Dit is slechts één toepassing van hypnose.
Iedereen is dagelijks wel eens in hypnose
Je denkt misschien dat hypnose niets voor jou is en dat je er niet vatbaar voor bent. Hoogstwaarschijnlijk is dat niet waar, omdat iedereen dagelijks meerderde keren in een staat van hypnose verkeert.
Deze staat van hypnose komt voor wanneer je gefascineerd raakt door iets en er helemaal in opgaat. Dit kan gebeuren terwijl je naar een film kijkt, een goed boek leest of terwijl je aan het schilderen bent. Je gaat zo op in de activiteit dat je alles om je heen vergeet en geen besef van tijd hebt.
De staat van hypnose treedt dus niet alleen op onder begeleiding van een hypnotiseur, maar overkomt iedereen regelmatig.
Hypnotherapie: hypnose als therapievorm
Hypnose zoals je dat op televisie ziet, is niet de enige vorm van hypnose. Hypnose kan namelijk ook als therapievorm worden ingezet. Dit wordt hypnotherapie genoemd en kan helpen bij allerlei soorten klachten.
Hypnotherapie is niet voor de lol, maar juist om mensen van psychische en fysieke klachten af te helpen. Hypnose wegzetten als zweverig en nutteloos is een misvatting die helaas nog veel voorkomt. Tijdens hypnotherapie krijg je meer inzicht in jezelf, waardoor je je klachten en gevoelens beter leert kennen.
Hoe werkt hypnose?
Tijdens hypnotherapie word je onder hypnose gebracht door een opgeleide behandelaar (heeft een opleiding hypnose gevolgd). De behandelaar brengt je in een trance, waarin je volledige controle hebt.
Tijdens hypnotherapie word je dus niet gevraagd om gekke opdrachten uit te voeren – zoals dat bij hypnose op televisie wel vaak het geval is – maar wordt er gebruik gemaakt van gesprekstechnieken. Terwijl je onder hypnose bent, stelt de behandelaar vragen over je gevoelens, klachten en gedachten.
In deze staat komen er gedachten uit je onderbewustzijn naar voren die je normaal gesproken niet doorhebt. Op die manier kan hypnotherapie je verder helpen.
Waar kan hypnotherapie en hypnose bij helpen?
Hypnotherapie kan bij allerlei klachten gebruikt worden. Deze therapievorm kan nuttig zijn bij mentale klachten, zoals depressieve gevoelens of angstklachten. Door je onderbewustzijn aan te spreken, kunnen de oorzaken of onderliggende gedachten achterhaald worden.
Hypnotherapie kan ook nuttig zijn bij lichamelijke klachten en slaapproblemen. Er zijn mensen die gestopt zijn met roken door hypnotherapie, gewicht kunnen verliezen of bepaald gedrag afleren. Hypnotherapie is veelzijdig inzetbaar, maar kan uiteraard niet bij iedere klacht helpen. Dit verschilt van persoon tot persoon en het is belangrijk om dit met een hypnotherapeut te bespreken.
Hypnotherapie in combinatie met EMDR
Hypnotherapie wordt regelmatig ingezet in combinatie met andere therapievormen voor optimale resultaten. Hypnotherapie kan gecombineerd worden met EMDR, wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapievorm is geschikt om traumatische gebeurtenissen te verwerken en om van angsten af te komen.
Terwijl je terug denkt aan een traumatische ervaring biedt de therapeut afleidende stimulansen. Hierbij kun je denken aan bewegingen of geluiden via een koptelefoon. De afleiding zorgt ervoor dat er minder ruimte in je geheugen is voor de nare gebeurtenis, waardoor de herinnering vervaagt en minder pijnlijk wordt.
Hypnotherapie in combinatie met cognitieve gedragstherapie
Hypnotherapie kan ook in combinatie met cognitieve gedragstherapie worden toegepast. Deze veel gebruikte therapievorm helpt bij een tal van psychische problemen. Er wordt aangenomen dat gedrag, gevoelens en gedachten samenhangen.
Tijdens de therapie wordt er gekeken hoe je gedachten je gedrag beïnvloeden en leer je hoe je gedachten kunt aanpassen, waardoor ook je gedrag uiteindelijk verandert. Deze therapievorm is vooral geschikt voor mensen die een negatief denkpatroon hebben ontwikkeld en hier lastig uit komen.

Bij welke klachten helpt hypnose en hypnotherapie?
Hypnose tijdens hypnotherapie kan helpen bij allerlei klachten. De staat van ontspanning waarin je verkeert, zorgt ervoor dat je je op je gevoelens kunt richten en bij je onderbewustzijn kunt raken. Dit helpt bijvoorbeeld bij angstklachten, stress en slaapproblemen. Sommige pijnklachten worden behandeld met hypnotherapie, het kan helpen bij depressieve gevoelens en het afleveren van bepaald gedrag, zoals roken.
Hypnotherapie kan spannend klinken en als je hier niet bekend mee bent, klinkt het misschien ongeloofwaardig dat hypnose kan helpen bij pijnklachten. Toch zijn er veel mensen die succesvol behandeld zijn met hypnotherapie bij uiteenlopende klachten.
Hypnotherapie bij depressieve gevoelens
Mensen met een depressie of depressieve gevoelens hebben een verminderd interesse in de normale dingen in het leven en alles kost veel meer energie. Depressieve gevoelens gaan gepaard met neerslachtigheid en negatieve gedachten.
Een manier om depressieve gevoelens te behandelen is met hypnotherapie. Je gevoelens en gedachten, vooral ook die in het onderbewustzijn, kunnen een depressie veroorzaken.
Met hypnotherapie worden deze gevoelens blootgelegd en kunnen ze behandeld worden. Zo worden de negatieve gevoelens omgezet in positieve gedachten, waardoor je gemoedstoestand verbetert. Hypnotherapie kan depressie niet altijd oplossen.
Hypnotherapie bij angstklachten
Een angststoornis of ernstige fobie beïnvloedt je leven. Zo zijn er mensen die zich angstig voelen in grote groepen of die angstklachten krijgen in stressvolle periodes. Er zijn ook allerlei fobieën zoals een extreme angst voor spinnen.
Hypnotherapie kan denkpatronen veranderen en je helpen om te gaan met stressvolle situaties. Dit zorgt ervoor dat je angstklachten verminderen of verdwijnen. Een fobie of angststoornis kan ontstaan na een traumatische gebeurtenis of gekoppeld zijn aan onderbewuste gedachten. Hypnotherapie kan in beide gevallen effectief zijn.
Maak komaf met je angst
Zijn er bepaalde angsten of fobiën die je leven beïnvloeden dan kan je daar van af geraken met de cursus Flex the Fear. Na het volgen van deze lessen weet jij precies hoe je je eigen angsten kan ombuigen. Je kan deze technieken ook toepassen op je gezin.
Hypnotherapie bij pijnklachten
Waar veel mensen zich nog kunnen voorstellen dat hypnose kan helpen bij psychische klachten, lijkt dat ongeloofwaardig bij fysieke klachten. Toch kan hypnotherapie helpen bij pijnklachten en met name bij chronische pijn.
Hypnotherapie wordt vaak ingezet in combinatie met ontspanningstechnieken, waardoor pijn verminderd wordt of waardoor bijwerkingen van medicatie of therapie tegen worden gegaan. De hoeveelheid pijn die we voelen wordt tot op zekere hoogte bepaald door de hersenen die de pijnprikkels verwerken.
Hypnotherapie kan de oorzaak van de pijn niet bestrijden, maar kan er wel voor zorgen dat je hier beter mee om kunt gaan en zo minder ongemak ervaart.
Hypnotherapie om te stoppen met roken
Stoppen met roken is ontzettend lastig voor veel mensen. Je hebt alles al geprobeerd: van nicotinepleisters tot lolly’s eten. Toch lukt het veel mensen niet om permanent te stoppen. Een tijd lang gaat het goed, maar zodra je weer één keer een sigaret rookt, ben je terug bij af.
Hypnotherapie kan helpen om een rookvrij leven te lijden. De behandelaar brengt je onder hypnose en brengt je in contact met je onderbewustzijn. Zo heb je directe toegang tot onderbewuste patronen die tot de rookverslaving geleid hebben. Tijdens hypnotherapie wordt er gewerkt aan het aanpassen van deze patronen, waardoor je niet langer de behoefte voelt om te roken of er zelfs een afkeer tegen ontwikkelt.
Hypnotherapie om af te vallen
Hypnotherapie wordt regelmatig ingezet om mensen te helpen om af te vallen en om een gezondere relatie met voeding te ontwikkelen; de zogenaamde virtuele maagband. Net als bij roken zijn er allerlei patronen in je onderbewustzijn die beïnvloeden hoe je over eten denkt en hiermee omgaat.
Voor veel mensen is het lastig om een dieet te volgen of gewicht te verliezen, zelfs wanneer ze dit graag willen of er gezondheidsredenen zijn om af te vallen. Er zijn geen wondermiddelen om gezond af te vallen; hiervoor is een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging nodig.
In combinatie met hypnotherapie wordt dit een stuk makkelijker, omdat je minder wilskracht nodig zult hebben en op de automatische piloot je nieuwe gewoontes volgt.
Wil jij afvallen met hypnose eens een kans geven? Ga dan alvast gratis aan de slag met het webinar Slank met de virtuele maagband of de afslank hypnose sessie (mp3).
Wil je je helemaal onderdompelen zodat je nooit nog op dieet hoeft? Dan kan je aan de slag met het virtuele maagband afslankprogramma. Gebruik de kortingscode KOOPNU150YT voor €150 korting.
Hypnotherapie om gedrag af te leren
Iedereen gedraagt zich wel eens op een manier waar hij of zij niet trots op is. Zo schiet je bijvoorbeeld snel in de verdediging als iemand kritiek heeft, check je veel te vaak je telefoon of voel je je snel verdrietig om kleine en onnodige dingen.
Dit zijn allemaal vormen van ongewenst gedrag: gedrag dat je in de weg zit en waar je het liefste van af wilt. Toch is het vaak lastig om dat zelf te doen. Hypnotherapie kan hierbij helpen door je onderbewuste denkpatronen te veranderen. Met behulp van gesprekstechnieken komen je onderbewuste denkpatronen boven water en kunnen deze aangepast worden.
Hypnotherapie bij slaapproblemen
Een volwassene heeft over het algemeen tussen zes en negen uur slaap per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Slaapproblemen zorgen ervoor dat je minder slaap krijgt dan nodig en bij insomnia ligt je soms uren of nachten wakker. Er zijn allerlei vormen: de één heeft moeite om in slaap te vallen, terwijl een ander veel te vroeg wakker wordt of juist meerdere keren per nacht ontwaakt.
Slaapproblemen komen vaak voort uit het onderbewuste en daarom kan hypnotherapie een effectieve behandelvorm zijn. Negatieve associaties met slaap kunnen verholpen worden en in combinatie met een verbeterde slaaphygiëne bestaat er een goede kans op een betere nachtrust.
Hypnotherapie voor kinderen
Hypnotherapie wordt niet alleen bij volwassenen toegepast, maar ook kinderen kunnen hypnotherapie volgen. Bij kinderen is deze therapievorm succesvoller dan bij volwassenen. Dit komt doordat kinderen minder weerstand bieden tegen hypnose en openstaan voor beïnvloeding.
Hypnotherapie werkt bij kinderen bijvoorbeeld tegen slaapproblemen en angsten. Ook bij klachten zoals onverklaarbare buikpijn – dus zonder fysieke oorzaak – kan hypnotherapie een oplossing bieden. Dit wordt zelfs vaak in ziekenhuizen toegepast.
Werkt hypnose bij iedereen?
De diepe trance waarin je gebracht wordt tijdens een hypnose komt van nature voor en vrijwel iedereen ervaart dagelijks een vorm van hypnose. Toch is dit niet hetzelfde als onder hypnose gebracht worden door een professionele hypnotherapeut. Een hypnotherapeut met voldoende training kan zo’n 95% van de mensen onder hypnose brengen. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor hypnose, terwijl het bij een ander een stuk moeilijker gaat.
Wanneer je hypnotherapie probeert, is het belangrijk om hiervoor open te staan. Als je continu weerstand biedt tegen de hypnose, is er een grote kans dat het uiteindelijk niet lukt. Je hebt vertrouwen en een open houding nodig.
Is hypnose gevaarlijk?
Het idee van hypnose kan gevaarlijk klinken. Mensen vinden het idee dat ze geen volledige controle hebben over hun acties en woorden spannend en dat is begrijpelijk. Een veel voorkomende vraag rondom hypnose is dan ook of hypnose gevaarlijk is.
Dat hypnose gevaarlijk zou zijn, is een misvatting. Hypnose is namelijk niet gevaarlijk en juist een natuurlijke staat van trance. Je hoeft niet bang te zijn dat je in een hypnose blijft hangen en het is niet zo dat je alle controle verliest.
Tijdens een hypnose ben je weliswaar in een trance en reageer je vanuit je onderbewustzijn, maar dat betekent niet dat je ongepaste dingen gaat doen. Je bewustzijn neemt het altijd over na een tijdje, waardoor je uit de trance raakt.
Gevoelens tijdens hypnotherapie
Tijdens de hypnose verkeer je in een staat van trance, waarin je gelijktijdig ontspannen en alert bent. Je hebt een verhoogde aandacht en neemt alles tot in het kleinste detail waar. Het is een fabeltje dat je niet meekrijgt wat er om je heen gebeurt. Het tegenovergestelde is waar. Je weet niet alleen waar je bent en wat er gaande is, maar je neemt juist meer details waar.
Je bent in staat om te praten en om te antwoorden tijdens de behandeling met een hypnotherapeut. Je reacties zijn spontaner en komen direct uit het onderbewuste. Je denkt dus niet lang na voor je antwoord geeft. Het is waar dat je gevoelig bent voor beïnvloeding, maar je zult nooit dingen doen die je ongepast vindt. Een professionele hypnotherapeut zou dit ook nooit van je vragen.
Herinneringen aan de hypnose
Veel mensen zijn bang dat ze zich achteraf niets meer van de hypnose kunnen herinneren en dat ze dingen hebben gedaan waar ze niets van weten. Dit is niet het geval. Je zult je de hypnose altijd herinneren en precies weten wat er gezegd is en wat er gebeurd is.
Het kan zijn dat je verrast wordt door de antwoorden die je hebt gegeven of door onderbewuste denkpatronen, maar je zult bijvoorbeeld geen geheimen vertellen die je niet wilt vertellen of blijven hangen in de hypnose.
Hypnotherapie is dus helemaal niet zo eng als het in eerste instantie klinkt. Je weet achteraf nog precies wat er gebeurd is.
Kan ik mezelf onder hypnose brengen?
Tijdens hypnotherapie word je onder hypnose gebracht door een hypnotherapeut. Een andere vorm van hypnose is zelfhypnose. Zoals de naam al doet vermoeden breng je je in dat geval zelf onder hypnose.
Je kunt hulpmiddelen gebruiken zoals een audiofragment om jezelf te hypnotiseren. Zo richt je je rechtstreeks op onderbewuste gedachten die je belemmeren en leer je jezelf beter kennen.
Zelfhypnose pas je toe wanneer je wilt, het vraagt om weinig voorbereiding en is effectief om jezelf beter te leren kennen. Om een trauma te verwerken of onderliggende denkpatronen aan te passen is meestal hypnotherapie nodig. De behandelaar kan je dan namelijk helpen en begeleiden, iets wat tijdens zelfhypnose uiterst lastig is. Het is makkelijker om onder hypnose te geraken met professionele hulp en de professionele hypnose is dieper. Afhankelijk van je doel beslis je of zelfhypnose of hypnotherapie de betere optie is.
Wil je zelf alle technieken van zelfhypnose leren, dan kan dat van de beste hypnotherapeut van Nederland Edwin Selij van het Hypnose Instituut Nederland. Hij heeft een cursus gemaakt die je online op je eigen tempo kan volgen. Wij hebben deze zelf ook gevolgd en passen deze technieken regelmatig toe.
Edwin Selij organiseert op 11 en 12 juni het Zelfhypnose Seminar. Dit is online te volgen. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel ‘Het Vergeten Kind’.
Meer info over het Zelfhypnose Seminar >>
Gelieve in te loggen om een reactie te plaatsen.