Positief denken – tips om je negatieve gedachtes om te vormen en je beter te voelen
Positief denken is wat door de één naïef wordt genoemd en door de ander een doel om het eigen negatieve denken om te buigen naar positieve gedachten.
Zelf ben ik altijd heel positief geweest. Toen ik laatst met mijn buurvrouw afsprak om een wandeling te gaan doen, zei ze me nog ‘jij bent altijd positief eh’.
Dat klopt natuurlijk ook niet helemaal. Ik denk dat er geen enkele persoon op aarde 100% van de tijd positief is. Iedereen heeft wel eens een moeilijk moment. Maar wat is positief denken dan?
Wat is positief denken?
Positief denken is als je positieve gedachtes hebt. Dat kan onbewust gaan of je kan je aandacht hier bewust op richten. Je richt je op het goede i.p.v. op het slechte.
Positief denken is ook geloven in jezelf, je doelen voor ogen stellen, realistische doelen stellen en hard werken om ze te bereiken. Je geest is het krachtigste dat je tot je beschikking hebt, het is tijd om zijn kracht te benutten. Positief denken gaat niet over wensen dat er iets gebeurt, het gaat over dingen laten gebeuren.
Positief denken is een manier van leven. Vreugdevol leven, innerlijke rust voelen, moedig zijn om beslissingen te nemen omdat je je niet laat leiden door angst en ook vorm van zelfrespect.
Voordelen van positief denken
Positief denken heeft heel wat voordelen. Je zal de wereld, het leven en jezelf rooskleuriger gaan inzien. Dit zal je meer energie geven en je ook de kracht geven om dingen te realiseren die je wilt doen. Je zal dan ook een positieve uitkomst voor ogen kunnen hebben.
Ga je positiever denken dan zal je je ook rustiger gaan voelen en minder stress of depressieve gevoelens ervaren. Juist stress zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor ziektes. Dus door positiever in het leven te staan werk je niet alleen aan je mentale maar ook aan je fysieke gezondheid.
Ben je zelf voornamelijk vrolijk dan zullen andere mensen het ook leuker vinden om bij je in de buurt te zijn. Dat is gezelliger dan in de buurt van iemand die negatief denkt te zijn. In dat laatste geval zal je je nadien zelf ook slechter en leger voelen. In het eerste geval voel je je nadien juist opgeladen.
Van negatief naar positief denken
Denk je voornamelijk negatief dan zal je brein dat bevestigen door steeds op zoek te gaan naar soortgelijke negatieve situaties. Zo kan je al snel in een negatieve spiraal komen. Je aandacht wordt namelijk weg getrokken van het goede en je richt je tot het negatieve.
Als je negatief denkt en je wil meer positief gaan denken, dan zal je eerst je aandacht bewust op positieve gedachtes moeten brengen. Door dat een hele tijd bewust te doen, zal dat na een tijdje steeds meer ook onbewust gaan gebeuren. Je brein zal zich nu meer gaan richten waar je nog meer positiefs kan uithalen.
Wil je dat bewust gaan toepassen dan kan je hier wat oefeningen voor gebruiken. Hieronder bekijken we enkele manieren die je kan toepassen om je negatieve gedachten gaan om te vormen naar positieve gedachtes.
Tips en oefeningen om positief te denken
- Bewustwording
- Gedachtes omvormen
- Geen nieuws kijken
- Dankbaarheidsdagboek bijhouden
- In elke situatie zoeken naar iets goed
- Denken aan mooie momenten
- Een goede uitkomst visualiseren
- Scheurkalender
- Positief in de ochtend
- Meditatie
- Bekijk alles
- Eigen verantwoordelijkheid nemen
- Omring je met positieve mensen
- Humor
- Met je gedachten in het nu
- Ga sporten
- Relaxen
Bewustwording
Bewustwording is vaak de eerste stap om te veranderen. Als je jezelf bewust wordt dat je vaak negatieve gedachtes hebt, dan kan je het gaan omvormen. Welke gedachtes heb je nu zoals die jou niet dienen?
Gedachtes omvormen
Besef je dat je net een negatieve gedachte had? Hoe zou je deze ook op een andere, positievere manier kunnen zeggen?
Stel dat iets je niet gelukt is, dan kan je van jezelf denken “ik ben een niksnut”. Gelukkig is dat niet het geval. Dat iets niet lukt wil niet zeggen dat je een niksnut bent. Dat ene ding is je nu op dit moment niet gelukt. Ga je dat oefenen dan zal je dat op den duur wel gaan lukken. Dus je kan je zin gaan omvormen naar “hier heb ik nog wat extra oefening voor nodig”, of “wie kan me hiermee helpen of me dit leren”.
Geen nieuws kijken
Zelf merk ik dat ik door het nieuws negatiever ga denken. Slecht nieuws en sensatie verkopen namelijk beter dan goed nieuws en leuke gebeurtenissen. Dus je zal dan ook voornamelijk die eerste thema’s terug zien komen in het nieuws. Daar wordt ik niet bepaald vrolijk van.
Ik ben dan ook al heel lang geleden gestopt om naar het nieuws te kijken. Toch krijg ik daar de laatste tijd nog iets te veel van mee naar mijn zin (o.a. via social media), waardoor ik me toch onrustig ga voelen.
Wat ik hierbij nu aan het testen is om de schermvergrendeling van mijn iPhone op te zetten waardoor ik mijn apps door de dag niet meer kan openen.
Zoek in elke situatie naar iets goeds
Iedereen heeft wel eens een negatieve situatie. Je wordt ziek, iemand uit je naaste omgeving sterft, je wordt ontslagen, je kind is gevallen,…
Tuurlijk mag je daar dan eerst heel hard van balen, verdrietig over zijn, of misschien boos worden. Positief denken wil niet zeggen dat je negatieve gevoelens weg hoeft te duwen.
Als je deze gevoelens een plekje hebt gegeven, dan kan je ook eens kijken naar wat er positief aan deze situatie is. Als je ontslagen bent, kan je eens kijken naar welk nieuwe uitdaging je aan kan gaan. Misschien durfde je dat voorheen niet, maar nu je toch zonder baan zit is dit het ideale moment.
Ben je iemand dierbaar verloren dan kan je denken aan alle leuke en mooie momenten die jullie samen hadden.
Ben je steeds maar door gegaan en heb je jezelf weggecijferd? Dan is het ziek worden misschien eindelijk dat moment dat je nodig had om tijd voor jezelf te nemen. Ook al voel je je niet lekker, je hebt eindelijk de rust.
Dankbaarheidsboek
Een dankbaarheidsboek is een leuk notitieboek waar je elke dag opschrijft waarvoor jij die dag dankbaar was, of dingen die je gedaan hebt die je leuk vond, kleine succesjes die je behaalt hebt,.… Dat kunnen grote dingen zijn, maar ook hele kleintjes. Alles wat jou een goed gevoel kan geven.
Door dagelijks een moment bewust aan de positieve dingen van die dag te denken zul je je na een tijdje ook positiever gaan voelen en al sneller automatisch de positieve zaken uit je leven gaan opmerken.
Een goede uitkomst visualiseren
Vaak denken we negatief omdat we de uitkomst van de situatie heel negatief voorstellen. Het is helemaal nog niet zeker dat die worst-case scenario die jij in je hoofd hebt ook gaat gebeuren en toch laat dit je op dit moment slecht voelen.
Door het omgekeerde te doen krijg je ook het omgekeerde resultaat. Sluit eens je ogen en denk eens wat een mooie uitkomst voor die situatie is. Wat zou jij willen dat er zou gebeuren. Door je dat al voor te stellen zal je je meteen al beter voelen. Je brein maakt namelijk geen onderscheid tussen echt en gedachtes.
Scheurkalender
Wil je elke dag een kleine positieve stimulans dan kan je een scheurkalender aanschaffen. Elke dag zie je dan een quote of een spreuk waardoor je positief aan de dag kan beginnen.
Positief in de ochtend
Hoe je je dag begint, bepaald meestal hoe de rest van je dag er uit zal zien. Ga je allemaal negatieve dingen lezen of kijken (krant, tv, social media), dan ga je de rest van de dag ook wat negatiever in het leven staan.
Begin je daarentegen de dag met iets positief, rustgevend, dan zal dat ook voor een stuk de rest van je dag bepalen.
Je kan hiervoor ’s ochtends een stukje lezen uit een leuk boek, een grappig filmpje bekijken, mediteren, aan positieve dingen denken (die gebeurd zijn of die eerdaags gaan gebeuren).
Mediteren
Mediteren klinkt als een zweverig iets, maar ik zie steeds meer down-to-earth mensen die gestart zijn met dagelijks eventjes mediteren.
Bij mediteren zoek je de stilte op. Je (negatieve) gedachtes daar sta je niet bij stil. Die zullen er zeker wel komen, maar je voelt ze komen en je laat ze weer voorbij gaan zonder er verder dieper over na te denken.
Je hoeft dit niet meteen een uur te doen, ook al doe je dit dagelijks maar een minuut zal je je al rustiger gaan voelen. Bovendien kunnen er spontaan oplossingen tot je komen omdat je niet aan het doordenken bent op het negatieve.
Bekijk ook de meditaties voor innerlijke rust.
Bekijk alles
Zoals Edwin Selij altijd zegt “het is maar een probleem omdat je al het andere wat niet tot het probleem behoort weglaat”.
Als je probeert om wat verder te kijken zal je tot andere oplossingen komen, je ziet nieuwe mogelijkheden. Vind je dat moeilijk om te doen dan kan je eens kijken om dat via zelfhypnose te doen omdat je zo contact met je onderbewuste maakt.
Eigen verantwoordelijkheid nemen
Ga eens na in welke gevallen je je als slachtoffer presenteert en wanneer je je eigen verantwoordelijkheid neemt. Je zal merken in dat laatste geval dat je meer grip op de situatie hebt.
Het gevoel er zelf wat aan te kunnen doen zal je positiever maken dan als je je machteloos voelt. Probeer dus de verantwoordelijkheid steeds een beetje meer op je te nemen.
Omring je met positieve mensen
Het is bewezen dat je zelf het gemiddelde bent van de 5 mensen waar je het meest contact mee hebt. Zijn zij sportief, dan is de kans veel groter dat jij ook meer gaat sporten. Klagen ze, roddelen ze vaak, dan zal je veel sneller ook in een negatieve spiraal komen.
Welke leuke, positieve mensen zijn er in je omgeving waar je wel eens meer mee zou willen optrekken. Neem eens contact met hen op en doe samen iets leuks. Positieve mensen rond je hebben zal ervoor zorgen dat je zelf ook positiever gaat denken.
Humor
Als je lacht ga je je meteen een stuk beter voelen. Goede reden om die leuke comedy of cabaret-show eens te bekijken. Zeker als je in een dipje zit.
Ook als je lacht naar anderen zullen zij daar spontaan ook al vrolijker van worden. Zo kan je een vreemde die een slechte dag had in één seconde al beter laten voelen.
En ook als de situatie erg is dan kan de humor ervan inzien of humor gebruiken om er mee om te gaan helpen.
Met je gedachten in het nu
Negatieve gedachten en zorgen komen er meestal door al ver vooruit te kijken naar de mogelijke problemen die er zullen komen. Of juist door
achterom te kijken naar vreselijke of vervelende momenten uit je leven.
Mindfulness is een methode die vaak gebruikt wordt om je aandacht op het hier en nu te richten.
Ga sporten
Sporten is vaak het laatste waar je zin in hebt als je je niet lekker of zelfs depressief voelt. Toch is het een goed idee om juist dan je sportkleding aan te trekken en je lichaam in beweging te zetten.
Door te sporten komen er endorfines vrij wat ook wel het gelukshormoon genoemd wordt. Je zal je dus mentaal beter gaan voelen.
Is een fitnesssessie of 10 km hardrennen wat te hoog gegrepen, dan kan je ook gewoon je wandelschoenen aantrekken.
Relaxen
Herken je dat dat je constant bezig bent en geen tijd voor jezelf neemt? Je wordt meer en meer opgejaagd en ook prikkelbaarder naar je omgeving. Je zal dan ook minder snel het goede uit de situatie zien.
Door regelmatig de boog eens te ontspannen zal je je rustiger gaan voelen, waardoor je het gevoel krijgt alles beter onder controle te hebben. Hierdoor zal je weer meer mogelijkheden zien waardoor je ook positiever naar de situatie gaat kijken.
Relaxen is dus geen tijdverspilling, maar juist nodig voor je mentale en lichamelijke gezondheid.
Conclusie positief denken
Positief denken is een manier van leven waarbij je dus niet 24/7 positief moet zijn. Je mag jezelf ook toestemming geven om verdrietig of boos te zijn. Maar als de meeste van je dagen positief zijn, zal je je zelf een stuk vrolijker en gelukkiger gaan voelen.
Denk je momenteel nog negatief dan kan je dat gaan ombuigen. Zo zal je je zelf niet alleen mentaal, maar ook fysiek beter gaan voelen en dat straalt weer af op je omgeving. Win-win-win dus.
Wat doe jij om je positiever te voelen? Heb jij nog leuke tips om positief te gaan denken? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina.