Gitaar
Bekijk hier alle cursussen gitaar, online gitaarles.
Gitaar leren spelen – ontdek de beste online gitaarles voor jou
Van serene, klassieke klanken tot snoeiharde heavy metal, geen enkel snaarinstrument dat zo'n breed gamma aan stijlen kan bestrijken als de gitaar.
Het inmiddels oeroude instrument - in z'n meest primitieve vorm is de gitaar al zo'n 4000 jaar oud - heeft door de eeuwen heen weliswaar een heleboel uitbreidingen en moderniseringen gekend, maar uiteindelijk is het ontwerp en de manier van bespelen in de basis steeds hetzelfde gebleven.
De klank van dit instrument ontlok je door de snaren op de gitaarhals met de vingers in te drukken waardoor deze resoneren op de metalen frets (oftewel horizontaal op de hals geplaatste metalen balkjes).
Het geluid daarvan wordt vervolgens versterkt door een klankkast (akoestische gitaar) of door middel van signaalversterkende elektrische spoelen (elektrische gitaar).
Hoewel dat principe bij elke gitaar identiek is, zijn er echter nog duizenden andere manieren om het geluid van het instrument te beïnvloeden. Zoals bijvoorbeeld het materiaal (in de meeste gevallen een bepaalde houtsoort) waaruit het is gebouwd, de soorten snaren en de dikte daarvan, alsook de 'tuning' waarin diezelfde snaren gestemd staan. En dan hebben we het nu nog enkel over de akoestische gitaren.
De wereld van de elektrische gitaar is helemaal een feest van onbegrensde mogelijkheden qua geluid. Er bestaan letterlijk duizenden soorten versterkers, miljoenen geluidseffecten en andere externe randapparatuur om je elektrische gitaar te laten 'scheuren' en 'huilen'.
Net als vele andere snaarinstrumenten zoals de viool of de cello, kan je met een gitaar een grote verscheidenheid aan klanken tevoorschijn toveren die je met de juiste techniek op allerlei manieren kan beïnvloeden.
Het gevolg is dat je er een heel breed gamma aan tonen mee kan oproepen die duidelijk goed aankomen bij het overgrote deel van de muziekminnende mensheid.
Want hoewel je die 'emotionele resonantie' (jawel, ik heb het woordenboek geplunderd) bij vele andere instrumenten kan terugvinden, is het duidelijk dat de gitaar qua populariteit als de ultieme winnaar uit de bus is gekomen.
Check de affiche van het gemiddelde festival maar eens even. Het aantal bands en artiesten dat géén gebruik maakt van een gitaar zal je op de vingers van 1 hand kunnen tellen.
Tenzij dat festival Tomorrowland heet dan ;)
Samengevat is de gitaar dus één van de bekendste en populairste instrumenten waarmee je muzikaal ontzettend veel kanten mee op kan. Logisch dus dat je op zoek bent naar de meest ideale manier om dit geweldige instrument 'in de vingers' te krijgen. En raadt eens? Die ideale manier heb je net gevonden!
Een online cursus gitaarspelen is namelijk de meest efficiënte, praktische én fijnste manier om jouw gitaristendroom waar te maken.
Wat zijn de voordelen van online gitaarles?
Een vraag die erg makkelijk te beantwoorden is.
Gitaar leren wanneer het jou past
Allereerst ben je door een online gitaarcursus niet gebonden aan het schema van een (fysieke) gitaarleraar. Wat wel zo handig is om je nieuwe hobby makkelijker te kunnen combineren met je gebruikelijke werkuren, zorg en opvang van de kinderen of waar je leven verder ook maar uit bestaat.
Online gitaarles maakt het mogelijk om je gitaar op te pakken wanneer het jou uitkomt, zodat je ook effectief het meeste uit je opleiding kan halen.
Opgelet: het is natuurlijk wel héél belangrijk dat je ook daadwerkelijk een vast én frequent aantal uren voor je gitaarlessen inplant. Net als elk ander instrument behoeft de gitaar veel oefening en zal je enkel vorderingen maken als je je lesschema op regelmatige basis oppikt.
Tegenover de vrijheid die online gitaarles biedt, staat dus zeker een broodnodige portie (zelf)discipline. Maar dat geldt natuurlijk voor elke nieuwe vaardigheid die je jezelf wil aanleren.
Wees gerust; zodra je je eerste wonderschone klanken uit je gitaar hebt getoverd, wil je sowieso niet meer ophouden.
Leer precies wat je wil leren
Een ander groot voordeel is het feit dat je dankzij het ruime aanbod aan online gitaarlessen vaak ook exact de cursus kan vinden die het beste op jouw wensen, leeftijd en – last but not least – budget aansluit.
Je vindt opleidingen die ervoor zorgen dat jij in luttele dagen je eerste song kan spelen en je van absolute beginner kunnen begeleiden naar volwaardig 'all-round' gitarist.
Evengoed zijn er cursussen waarin je op een zo leuk mogelijke manier Kerst- en Sinterklaasliedjes leert spelen. Als dat laatste je wens is, hoef je natuurlijk geen extra geld te spenderen aan een complete, erg uitgebreide, opleiding.
Het is ook mogelijk dat jij meteen wil starten met elektrische gitaar om lekker te leren/kunnen scheuren als Joe Satriani of Jimi Hendrix. Of wanneer het je cool lijkt om – net als Hendrix – je gitaar ook eens een keer in de fik te steken (nee, we raden het niet aan).
Maar serieus; hoewel vrijwel alle cursussen vertrekken vanuit de akoestische gitaar, staat het je zeker vrij om voor een elektrisch exemplaar te kiezen. De theorie en basisprincipes (lees: het gebruik van akkoorden en toonladders) zijn immers identiek. Al moet je wel rekening houden met de aanschaf van extra apparatuur. Daar lees je verderop in dit artikel nog alles over.
Samengevat is het quasi onmogelijk dat je niet de cursus vindt die optimaal op jouw wensen en verwachtingen aansluit. En er wordt geen tijd verspild met randinformatie (bv. notenleer) die je alleen maar weerhoud van wat je het allerliefst wil doen: gitaar leren spelen. Want hoewel we nooit zullen beweren dat theoretische muziekkennis onbelangrijk is, is het zeker geen vereiste om te kunnen beginnen met gitaar spelen. Allerminst zelfs.
Een helder leerprogramma met stappenplan
Bij het aanleren van een nieuw instrument is niets zo belangrijk als een duidelijk gestructureerd stappenplan. Het is weliswaar niet moeilijk om links en rechts via de duizenden of miljoenen YouTube-filmpjes wat gitaartechnieken te ontdekken maar dat betekent niet dat je op die gefragmenteerde manier ook effectief stappen in de juiste richting zet.
Het kan dan zomaar gebeuren dat je héél belangrijke stappen overslaat of – erger nog – je bepaalde technieken op een totaal verkeerde aanleert. Met als gevolg dat gitaarspelen een lange weg met vallen en opstaan wordt. Funest voor je motivatie en zonde van je tijd.
Geloof ons als we je vertellen dat de kostprijs van zelfs de duurdere online gitaarcursussen je nog altijd meer voordeel zullen opleveren dan het bekijken van YouTube-filmpjes. Met deze laatste zal je nooit tot dezelfde mate van vooruitgang komen waardoor gitaar leren spelen eerder frustrerend dan leuk zal worden.
En dat is nou net niet de bedoeling, toch?
Online gitaarlessen zijn goedkoper
Zeiden we net al dat een betaalde online gitaarcursus je véél meer waarde zal bieden dan welke hoeveelheid gratis YouTube-filmpjes dan ook ... laten we ook nog even benadrukken dat online gitaarlessen sowieso behoorlijk goedkoop zijn. Logisch ook want je hoeft geen leraar per uur of per termijn te betalen. Bij fysieke groepslessen of privéles is dat natuurlijk wel het geval.
Wat dat betreft hebben we het allergrootste pluspunt nog niet eens genoemd! Namelijk dat je wel alle voordelen hebt die groeps- of privélessen je ook bieden. Zoals het onderstaande...
Vragen en feedback
Feedback van ervaren mensen is belangrijk voor elke nieuwe vaardigheid die je jezelf wil aanleren. Hoe uitgebreid en compleet een lesprogramma ook mag zijn, er volgen onvermijdelijk momenten dat je tegen een barrière aan loopt of op de één of andere manier twijfelt of je een bepaalde techniek wel goed toepast.
Mocht je je daarbij dan afvragen of je middels een online gitaarcursus wel op voldoende feedback en/of correcties kan rekenen, kunnen we je bij deze geruststellen. Achter elke digitale cursus zit namelijk een mens of team van vlees en bloed. Vragen stellen of feedback verzoeken, hetzij via mail, chat of middels een forum, is dus vaak ook geen enkel probleem.
We zeiden het al; alle voordelen die je bij een fysieke opleiding ook zou hebben ... maar dan nog meer!
Is gitaarspelen erg moeilijk?
Afgemeten aan andere snaarinstrumenten als de viool of de cello kunnen we deze vraag beantwoorden met een geruststellend 'nee'. In feite is de gitaar een vrij eenvoudig instrument waar je relatief snel je weg op zal kunnen vinden.
Tuurlijk, enige aanleg kan nooit kwaad maar dat weet je eigenlijk al zodra je voor het eerst een gitaar in je handen hebt. Het moet al behoorlijk raar lopen als je er niet meteen een eenvoudige noot uit kan persen.
Weliswaar ben je er dan nog lang niet maar ik geef maar aan dat je 'leercurve' snel kan stijgen zodra je eenmaal begonnen bent.
In tegenstelling tot een viool of cello heb je ook geen extern materiaal (lees: een strijkstok) nodig om het instrument te bespelen. Je handen of een plectrum volstaan.
Als we de moeilijkheidsgraad van gitaarspelen versus vioolspelen in een vergelijking zouden gieten, zou je kunnen stellen dat gitaarspelen zoiets is als leren autorijden. Terwijl het onder de knie krijgen van de viool eerder te vergelijken valt met het leren besturen van een Boeing 747 ;)
Natuurlijk; ik chargeer hier een beetje. Maar je begrijpt vast wat ik probeer te zeggen. Het één en ander hangt natuurlijk af van het genre muziek waarop jij je wil toeleggen. Voor klassieke muziek of jazz heb je heel wat meer technische vaardigheden en theoretische kennis nodig dan voor rock 'n roll. En de gitaar is voor al deze en vele andere stijlen geschikt.
Aan de slag met een gitaarcursus
Klaar om iedereen te verbazen en te entertainen met je vingervlugheid? Check dan zeker het overzicht van al onze huidige online cursussen. Zeker weten dat je vindt wat je zoekt!
Gitaar Spelen
Deze cursus richt zich op het allerprilste beginnersniveau. Je start met alle praktische zaken die je over een gitaar moet weten. Zoals hoe je deze moet vasthouden, stemmen en snaren kunt vervangen.
Daarna ga je stap voor stap over tot het leren spelen van bekende liedjes in vele verschillende genres. Dat laatste is meegenomen want zo leer je meteen een heleboel technieken die je hoe dan ook van pas zullen komen.
De cursus 'Gitaar Spelen' bij Laudius is verkrijgbaar in 3 formats (met of zonder hulp van een docent en eentje met vele waardevolle extra's). Ook leuk om te weten: je kan – net als bij een aantal andere online cursussen – aan een voordelig tarief meteen een akoestische oefengitaar bestellen!
Gitaar
Zo sober als de titel Gitaar van NHA doet vermoeden is deze cursus he-le-maal niet. Sterker nog: het is 1 van de meest uitgebreide online lessen in dit overzicht. Ook deze opleiding vertrekt vanuit de absolute basis en begeleidt je dan op een intensieve doch speelse, aangename manier steeds naar het volgende 'level'.
Je leert er alles over akkoorden, toonladders, alle praktische dingen die bij gitaarspelen komen kijken en zelfs nog een informatief stuk over de geschiedenis en ontwikkeling van de gitaar zelf. Immers: hoe meer je weet, hoe beter je zal kunnen spelen.
Wellicht het allerbelangrijkst (en leukst) aan deze cursus is dat je middels audiobestanden ook meteen leert meespelen met andere – vooraf opgenomen – muzikanten en instrumenten. Zo train je niet alleen je pas verworven speltechnieken maar meteen ook je gevoel voor ritme, samenspel en muzikale gehoor. Een niet te onderschatten meerwaarde!
Ook deze cursus biedt je de mogelijkheid om goedkoop een eerste akoestische gitaar mee te bestellen. Zo kan je meteen met een heleboel plezier aan de slag.
Sinterklaas en kerstliedjes op gitaar leren spelen
De titel Sinterklaas en kerstliedjes op gitaar leren spelen verraadt het al: dit is de perfecte cursus om de feestdagen en het Sinterklaasfeest op te fleuren met alle bekende liedjes. Uitgevoerd door jou zelf op de gitaar.
Stel je voor hoe je familieleden zullen reageren als je voor de eerste keer je gitaar bovenhaalt en 'eventjes' feilloos 'Stille Nacht' ten gehore brengt!
Een erg leuke, eenvoudige cursus voor wie exact wil wat de titel aangeeft. Wie weet kijken je kinderen daarna ieder jaar meer uit naar jouw gitaarspel dan naar Sinterklaas of de Kerstman zelf! Oké, het is flinke competitie...dat geven we meteen toe.
Onbeperkt toegang tot gitaarles.nl
Nog een online cursus waarbij de titel alles meteen duidelijk maakt. Je krijgt na aanschaf meteen onbeperkt toegang tot alle lessen – opgedeeld in 5 cursussen met verschillende thema's – die gitaarles.nl te bieden heeft. Deze thema's zijn:
- Basis akkoorden en liedjes voor beginners
- Tokkelen bij het kampvuur
- Barré akkoorden in een band
- Gitaar solo's leren spelen
- Singer songwriter
Aldus een bijzonder uitgebreide cursus voor wie naast het leren bespelen van de gitaar uiteindelijk ook eigen liedjes wil kunnen componeren. Lijkt onmogelijk? Is het niet. Daar zorgt gitaarles.nl wel voor.
Gitaartabs
Het unieke aan de cursus Gitaartabs is hun eigen Media Player. Hiermee kan je, behalve meespelen met vooraf opgenomen tracks, de akkoorden in 'real-time' zien, de audiotrack pauzeren, vertragen of versnellen, een metronoom instellen, loops maken, etc.
Deze opzet is erg handig om liedjes te oefenen. Heb je bijvoorbeeld moeite met een bepaald akkoord in een song, dan zet je de track stop en start je deze terug vanaf het begin van dat specifieke akkoord.
Je kan het fragment ook 'loopen'. Wat wil zeggen dat je het akkoordengedeelte steeds achter elkaar kan afspelen en zo het moeilijke akkoord kunt continue achter elkaar kan oefenen zonder dat het lied verder gaat naar het volgende gedeelte.
Wat de metronoom betreft: we zouden 'm haast vergeten maar het is uiteindelijk een ontzettend handig hulpmiddel om meteen van bij het begin strak (lees: in het tempo) van een song te leren spelen. Je zou een metronoom kunnen vergelijken met de strakste drummer ter wereld en meespelen met het getik van een metronoom op de achtergrond helpt bij het ontwikkelen van je ritmegevoel. Wat minstens even belangrijk is dan het onder de knie krijgen van je gitaarspel.
Je kan immers nog zo goed zijn op de gitaar, zonder ritmegevoel is je samenspel met andere instrumentalisten niet om aan te horen.
Basiscursus gitaar leren spelen
Deze online basiscursus door gitarist Koen Snoek is een schoolvoorbeeld van hoe de meeste online cursussen ontstaan; door te ondervinden hoe iets niet werkt en anderen daar voor te willen behoeden. Koen zelf kende een valse start door z'n eerste gitaarleraar die 'm zowat elke gitaartechniek op een foutieve manier aanleerde. Resultaat: er jaren later achter komen dat je he-le-maal opnieuw kan beginnen...waarna hij de motivatie verloor en z'n gitaar jarenlang stof lag te vergaren.
Gelukkig voor alle toekomstige gitaristen blies Koen het stof eraf, begon hij opnieuw en ontwikkelde uiteindelijk deze cursus die jou meteen op de juiste manier door de moeilijkste (beginners)fase heen loodst.
Via een besloten community met meer dan 5400 (!) leden, kan je erg eenvoudig in contact komen met je mede-cursisten, vragen stellen, vorderingen delen, en nog veel, véél meer.
Ook erg leuk om te weten: voor wie dat wil organiseert Koen jaarlijks een kampvuurevent op het prachtige waddeneiland Texel. Dat moet wel een beleving zijn!
FAQ
Het overzicht doorlopen maar alsnog vragen? Dan hopen we die hier onderaan te beantwoorden!
Moet ik noten kunnen (of leren) lezen?
Nee. De meeste cursussen baseren zich op zogenaamde 'tabs' of voluit 'tablatuur'. Daarbij worden de posities waarop je je vingers moet plaatsen vermeld op een afbeelding van de gitaarhals.
Je hebt bijvoorbeeld 6 snaren en – gemiddeld en afhankelijk van het type gitaar – 19 tot 24 frets. Zo kan je op een afbeelding van een tab bijvoorbeeld zien dat je vinger zich op snaar 3 ter hoogte van de 8ste fret moet bevinden. Of dat je een akkoord moet nemen met je wijsvinger op snaar 1/fret 3 en je ringvinger op snaar 2/fret 5.
Klinkt ingewikkeld? Wees gerust, dat is het helemaal niet. Het wordt je steeds haarfijn uitgelegd en je hebt dit vrijwel onmiddellijk onder de knie. Zodra je de visueel uitgebeelde gitaarhals ziet, is het helemaal glashelder.
Sommige cursussen besteden wel extra aandacht aan het gebruik van noten maar bieden sowieso ook tablatuur aan. Zo kan iedereen meteen aan de slag.
Wat voor gitaar moet ik kopen en hoeveel kost me dat gemiddeld?
Aangezien de meeste cursussen vertrekken vanuit de akoestische gitaar is dat de meest logische aankoop die je kan doen. Het is ook de meest ideale start die je je als toekomstige gitarist kan hebben. Schaf hier je eerste gitaar aan.
Wie begint met een elektrische gitaar heeft namelijk meer moeite om vervolgens over te schakelen naar akoestisch dan andersom het geval is. Simpelweg omdat een akoestische gitaar meer kracht en precisie vergt om een noot goed en zuiver te laten klinken.
Echter, zoals we elders al vermelden hangt alles af van jouw muzikale voorkeur en je persoonlijke leefomstandigheden (gezin, woonomstandigheden, etc). Wil je zo snel mogelijk leren 'scheuren' als Steve Vai, ga dan meteen voor elektrisch. Wat ook geldt voor wanneer je je 'speelvolume' zelf wil kunnen regelen vanwege je buren, slapende baby's of welke andere reden dan ook.
In beide gevallen (dus akoestisch of elektrisch) heb je kwalitatief erg goede instapmodellen. Daarbij mag je uitgaan voor een prijskaartje tussen de 100 tot 200 euro. Bijzonder goedkoop voor een gitaar. Ook tweedehands kan je natuurlijk uitkijken naar een degelijk instapmodel.
Op termijn zal je wellicht behoefte hebben aan een kwalitatief betere gitaar maar wie pas begint te oefenen zal zich prima kunnen redden op een goedkoop instapmodel. Sterker nog: zodra je achteraf een betere gitaar koopt, zal dat aanvoelen alsof gitaarspelen nog nooit zo makkelijk is geweest!
Sommige online cursussen (zie overzicht) bieden je de mogelijkheid om via hen een zeer degelijk akoestisch instapmodel aan te kopen aan een wel héél goedkoop tarief. Pakweg tussen de 30 en 60 euro. Erg interessant en een aanbod dat ik persoonlijk zeker niet zou laten liggen.
Ik wil elektrische gitaar leren spelen. Heb ik daarvoor extra apparatuur nodig?
Inderdaad, voor het bespelen van elektrische gitaar heb je verschillende extra's nodig. Al betekent dat niet per se dat je meteen diep in de buidel moet tasten voor o.a. een versterker en speakerkast. Je kan immers ook snel en goedkoop van start met enkel je gitaar, computer en audio interface. Dat laatste is een apparaatje waarmee je je gitaar direct op je computer kan aansluiten. Voor iets meer dan 100 euro kan je al een prima audio interface op de kop tikken.
Daarnaast heb je nog een DAW (digitale opname software) nodig om het geluid af te spelen. Voor Apple gebruikers erg simpel vanwege het gratis programma Garageband maar er zijn ook tig andere gratis downloadbare DAW's voor zowel Osx als Windows. Google bijvoorbeeld maar eens naar 'Audacity'. 'Reaper' of 'Ableton'.
Deze programma's kunnen er op het eerste zicht misschien nogal overweldigend uitzien maar hey ... laat je daar zeker niet door intimideren. Het is steeds erg eenvoudig om in te pluggen en het geluid van je elektrische gitaar door de kamer te horen schallen. En zodra je je weg erin gevonden hebt, kan je meteen ook aan de slag met het schrijven en opnemen van songs!
Hopelijk hebben we je eventuele vragen hiermee beantwoord en staat niets je nog in de weg om de gitaar meester te worden. We wensen je alvast ontzettend veel leer- en speelplezier!