Hoe kan je angst overwinnen? 8 tips

Hoe kan je angst overwinnen? 8 tips


Je angst overwinnen kan heel veel voor je doen. Angsten houden mensen tegen om dingen te doen die ze eigenlijk wel willen doen, om op plekken te komen waar ze naartoe willen. Overheerst bij jou de angst en wil je er eindelijk vanaf dan zijn er manieren voor om deze te overwinnen.

Angst, goed of slecht?

Bang of angstig zijn is niet altijd slecht. Als je een beer tegen komt in het bos dan is de kans groot dat je bang wordt. Dit zal er voor zorgen dat je je gaat verschuilen of gaat vluchten. Er is een effectief gevaar voor je eigen leven.

Als je daarentegen angst ervaart die niet bijdraagt ter bescherming van je leven, maar je juist blokkeert zonder reëel gevaar, dan kan dat je leven gaan overheersen. Dan is het een goed idee om daarmee te breken en je angst te overwinnen. Je zal je daarna vrijer en lichter voelen en meer in het moment kunnen leven dan in je hoofd zitten te piekeren over wat er mogelijk kan gebeuren.

Negatieve gevolgen van angst

Angst kan er niet alleen voor zorgen dat je niet gaat doen wat je eigenlijk wilt, het heeft heel wat meer nadelen op zowel psychisch als lichamelijk gebied.

Als je angstig bent, kan je je voelen trillen, je buik kan gaan ronddraaien en je kan je misselijk voelen. De kans dat je hart heel fel te keer gaat is ook groot. Dat is allemaal geen probleem als dit een tijdelijke reële angst is. Het wordt wel een groot probleem als je dit vaak ervaart. 

Je kan dan ook last krijgen met slaap, concentratie en te veel in je hoofd zitten. Hoe kom je hier nu vanaf? Hoe kan je je angst overwinnen? We geven je alvast enkele tips mee en als je er meer over wil leren, dan kan je de boeken of cursussen over angst overwinnen eens bekijken.

Angsten overwinnen om dromen te realiseren

Angst overwinnen – 8 tips

Om je angst te overwinnen heb je geen medicatie nodig. Je angst overwinnen zonder medicatie heeft als grote voordeel dat je geen bijwerkingen ervaart. Je kan je lichaam en je geest aan het werk zetten om terug relaxt door het leven te gaan.

Angst en stress

Angst en stress hebben nauw verband met elkaar. Door stress kan het zijn dat je sneller angsten voelt opkomen, maar omgekeerd is het net zo waar. Doordat je angst ervaart ga je vaker stress hebben wat natuurlijk niet goed is voor je gezondheid.

Daarom kan je naast je angst ook je stress aanpakken door jezelf toestemming te geven op regelmatige basis ontspannende activiteiten te doen. Wat dat is is voor iedereen verschillend. Je kan de natuur intrekken, gaan fietsen, yoga beoefenen, mediteren, mindfulness, dagje naar de sauna met massages, groenten kweken, breien, muziekinstrument bespelen,…

Ademhalingsoefeningen

Rustig ademen en bewust op je ademhaling letten kunnen je ademhaling vertragen wat goed is om zelf ook rustiger te worden.

Bekijk je angst in perspectief

Ben je bang voor honden, dan zie je waarschijnlijk in je hoofd een hele grote hond, of misschien wel een plaatje van enkel zijn hoofd met grote tanden. Bekijk deze situatie eens in perspectief. Neem alles van de omgeving mee op in je beeld. Dus niet alleen de hond, maar ook de tuin waarin de hond zit, het huis daarnaast en de straat voor je. De hond krijgt nu een kleiner stukje van je beeld waardoor je angst kleiner kan worden.

Wat is het ergste?

Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren als je toch datgene doet waar je bang voor bent? Het allerergste kom je vaak ook te boven, en in de meeste gevallen zal dat nooit het resultaat zijn. Het resultaat zal in de meeste gevallen veel positiever uitvallen dan dat jij in gedachte had.

Angst aangaan

Om je angst te overwinnen kan je hem meteen recht in de ogen kijken en aangaan. Ga eens die lift in en neem eventueel iemand mee als je je dan geruster voelt, spreek eens voor een groep, ga tot bij die spin,… Door dit vaker te doen en te merken dat er niks ergs gebeurt 

Affirmaties

Jouw angst wordt vaak groter doordat je in jezelf steeds herhaalt waar je bant voor bent, bang dat het mis gaat, bang dat mensen raar gaan reageren. Door dit om te draaien en met positieve affirmaties te werken, kan je jezelf juist bekrachtigen. “Ik ga een goede presentatie geven”, “Het gesprek met mijn toekomstige baas verloopt soepel”, “ik ben rustig in de aanwezigheid van honden”,…

Je houding aanpassen

Als je angst hebt, heb je eerder de neiging om in een klein hoekje te kruipen. Je staat gebogen, weggedraaid, met je gezicht naar beneden, je praat trager,… Pas je je houding aan zoals iemand zou hebben die geen angst heeft (open, rechtop, zelfzeker), dan zal je merken dat je angst ook wegebt.

Visualiseer

Visualiseer dat je je angsten aangaat en dat je het er goed vanaf brengt. Dat je voor die zaal je presentatie geeft, dat je die spin zelf buiten zet, dat je in de auto rijdt naar de plek van je dromen,… Door meermaals in je visualisatie je angst al over wonnen te hebben zal je merken als je in de echte situatie komt jezelf ook relaxter gaat voelen.

Boeken over angst overwinnen

Sommige boeken zijn levensverhalen over mensen met angsten en paniekaanvallen. Dit kan voor de nodige herkenbaarheid zorgen. Daarnaast zijn er ook boeken met tips om je angst te kunnen overwinnen.

Angst overwinnen doe je Zoe (Arentina Drenth)

Aan de hand van dit boek kan je zelf een actieplan gaan omstellen om je angsten te overwinnen. Je kan aan de slag met de tips en oefeningen uit het boek. De schrijfster is psycholoog, gedragstherapeut en EMDR-practitioner gespecialiseerd in angst, depressie, trauma, slaap en stress.

 • Hoe zit het nou met angst?
 • Weetjes over angst
 • Weetjes over piekeren
 • Manieren om angst te overwinnen
 • Manieren om piekeren te overwinnen
 • Oefeningen die helpen
 • Angst en …
 • Je angst overwonnen, en dan?
 • Actieplan

Activeer je nervus vagus (Luc Swinnen)

Het boek Activeer je nervus valgus met als ondertitel Een revolutionair antwoord op streess- en angstklachten, trauma en een verminderde immuniteit klinkt heel wetenschappelijk. Toch vind je er praktische tips en oefeningen in om er zelf mee aan de slag te gaan.

 • Hoe stress voor en tegen ons werkt
 • Wat je moet weten over je zenuwstelsel
 • De polyvagaaltheorie van Porges
 • Op zoek naar je triggers en glimmers
 • De verschillende vagale staten herkennen
 • De vagale rem
 • Aan de slag met de polyvagaaltheorie
 • Trauma en de polyvagaaltheorie
 • Een dynamische kijk op veerkracht en immuniteit
 • Verdiepende oefeningen voor meer veerkracht
 • De polyvagaaltheorie in andere onderzoeksdomeinen

Een steekje los (Iris ter Haar)

Iris ter Haar had regelmatig paniekaanvallen. Ze kreeg de diagnose paniekstoornis en agorafobie. Ondertussen is ze ondernemer en gaat het haar steeds beter af om haar angst te overwinnen. 

Gek van mezelf (Alwin Ritstier)

Alwin Ristier vertelt over hoe hij enorm veel bang had om dood te gaan en hoe dat zijn leven negatief beïnvloedde. Op zijn 30ste ging gelukkig de knop om waardoor hij aan zijn angsten ging werken. Dit levensverhaal zal voor heel wat mensen herkenbaar zijn. 

Stap voor stap je angst overwinnen (Martin Antony en Peter Norton)

Dit is een al wat ouder boek maar kan je nog steeds helpen met technieken om je angst aan te pakken.

Cursussen angst overwinnen

Angst- en stressbeheersing

In de cursus angst- en stressbeheersing leer je angst en stressklachten te herkennen. Bovendien krijg je technieken en methoden aangereikt om hiermee om te gaan. Je zal je stabieler en zelfverzekerder voelen.

Deze cursus kan je op jezelf volgen of met hulp van een docent. Bovendien heb je de mogelijkheid huiswerk in te leveren en/of een examen te doen voor het verkrijgen van een getuigschrift of diploma.

Flex the Fear Formula

Met de Flex the Fear Formula kan je zowel op praktische manier al spiritueel aan de slag om je angsten te overwinnen. Je leert hoe je je gedachtes kan veranderen en snel de angsten kan ombuigen. Sommige van deze lessen zijn ook ideaal om toe te passen bij je kinderen als zij ergens bang voor zijn.

De lessen worden op een humoristische manier gebracht door Edwin Selij van het Hypnose Instituut Nederland. Toch is deze cursus heel praktisch toepasbaar. Wij volgenden hem zelf ook.

Welke angsten wil jij graag overwinnen? Laat het ons gerust weten in een reactie onderaan deze pagina.

Gelieve in te loggen om een ​​reactie te plaatsen.